12.1.19

Οι τρεις ψαράδες που έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια...












...μιλούν για τη ζωή τους και τις δραματικές στιγμές στο Μάτι...
Ήταν από τα πρώτα καλά νέα της χρονιάς: στις 2 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε τιμητικά, «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που πρόσφεραν», την ελληνική ιθαγένεια στους...
τρεις μετανάστες ψαράδες Ιμπραχίμ Μούσα Μαχμούντ, Εϊμάτ Ελ Χαμίσι και Ερβίν Τζέκα Γκάνι, οι οποίοι, αψηφώντας τον κίνδυνο, διέσωσαν πολλές δεκάδες πυρόπληκτους στο Μάτι και τη Ραφήνα, που είτε είχαν καταφύγει στην ακτή είτε βούτηξαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν. Δηλαδή, έγιναν στην κυριολεξία «αλιείς ανθρώπων» και σωτήρες τους με έναν τρόπο ρεαλιστικότερο από τους μακρινούς «βιβλικούς» συναδέλφους τους! 

Ενθυμούμενος να μιλάνε γι' αυτούς ήδη από το ρεπορτάζ που έκανα τότε στις πληγείσες περιοχές, όπου τόσες ζωές χάθηκαν, τους αναζήτησα – είναι άλλωστε ήδη «φίρμες» στην ευρύτερη περιοχή, με την καλή έννοια, εννοείται. Μας καλοδέχτηκαν, μας άνοιξαν την καρδιά τους, μας είπαν για την τρομερή εκείνη νύχτα, μας φίλεψαν, μας κάλεσαν, τέλος, με την πρώτη ευκαιρία να ψαρέψουμε παρέα. Ζουν όλοι στη Νέα Μάκρη πολλά χρόνια τώρα, όπου ήταν ήδη πρόσωπα οικεία και αγαπητά, γνωρίζονται κιόλας μεταξύ τους. 

Άνθρωποι απλοί, αξιοπρεπείς, φιλότιμοι, σκληροί βιοπαλαιστές, «δεμένοι» τόσο με τη θάλασσα –ένα μεγάλο καΐκι ιδιόκτητο ή συνεταιρικό είναι ό,τι ποθούν περισσότερο‒ όσο και με τη νέα τους πατρίδα, αφού εδώ μεγάλωσαν και πρόκοψαν, ευτύχησαν, χάρη σ' εκείνη τους την αποκοτιά, να γίνουν και επίσημα Έλληνες πολίτες. Κάτι που επιδίωκαν χρόνια τώρα, καθώς αποτελεί κιόλας για εκείνους σημαντικό εφόδιο, αλλά που σίγουρα δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο.

Εύχονται, δε, να υλοποιηθεί η με αφορμή την επιβράβευσή τους υπουργική υπόσχεση περί απλοποίησης των διαδικασιών απόκτησης ιθαγένειας, ώστε να επωφεληθούν χιλιάδες άλλοι μετανάστες, που επίσης τη δικαιούνται. 


Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: