3.1.19

Ώρα του «ναι» από το Ποτάμι...

...για τη Συμφωνία των Πρεσπών...

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης περιμένουν τις τελικές διατυπώσεις για να τοποθετηθούν σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο σε συνομιλητές τους, όπως είναι σε θέση να...
γνωρίζει το newpost.gr, εκφράζουν πιο ανοιχτά τη θετική προδιάθεση που έχουν για να πουν το “ναι” την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας. 

Μοιραία το βάρος έχει πέσει στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη όλο το τελευταίο διάστημα, αφού η ψήφος του θα καθορίσει το μέλλον της Συμφωνίας για την ένταξη των γειτόνων στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ. Ουσιαστικά θα επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις με το Μαξίμου να περιμένει να δει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για να αποφασίσει και τον χρόνο των εκλογών.

Στο θετικό κλίμα που έχει αποτυπωθεί τις τελευταίες ημέρες στο Ποτάμι βοήθησαν πολύ και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στη γειτονική χώρα, οι οποίες διευκρινίζουν ότι η Συμφωνία που υπογράφηκε στους Ψαράδες πέρυσι τον Ιούνιο δεν αναγνωρίζει “Μακεδονική εθνότητα”, αλλά μόνο υπηκοότητα.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν πως στο Ποτάμι ετοιμάζουν ήδη μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Ιανουαρίου και την ολοκλήρωση της Συνταγματικής διαδικασίας στην ΠΓΔΜ. ΘΑ αφορά την ψήφιση της Συμφωνίας στην ελληνική Βουλή σε μια προσπάθεια το κόμμα να τεκμηριώσει την απόφαση που θα λάβει. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί η μορφή που θα πάρει η εκδήλωση, αν δηλαδή θα γίνει με ερωτοαπαντήσεις και τη συμμετοχή επαϊόντων σχετικά με την ιστορία του ονοματολογικού ή αν απλώς θα αναλυθούν από τό κόμμα όλα τα σημεία της Συμφωνίας, αλλά και οι προβληματισμοί που υπάρχουν. Υπενθυμίζεται πως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς αναμένεται να καταψηφίσουν την αλλαγή της ονομασίας των γειτόνων σε “Βόρεια Μακεδονία”.

Με αυτά τα τα δεδομένα δικαιολογείται πλήρως η αισιοδοξία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με την υπερψήφιση της Συμφωνίας, αφού θεωρείται πολύ πιθανό το Μαξίμου να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους όλο το τελευταίο διάστημα με τους εν δυνάμει υποστηρικτές της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο News 24/7 ερωτώμενος για τη στάση του Ποταμιού τόνισε: “Δεν νομίζω ότι ιδιαίτερα μετά τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχτεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα χώρα, υπάρχει κάποιος λόγος για να αλλάξουν την τοποθέτησή τους και νομίζω ότι κάτι τέτοιο προκύπτει και από τις ίδιες τους τις δηλώσεις το τελευταίο διάστημα”.

Προσμετρώντας τους τρεις βουλευτές από το Ποτάμι, τον Σπύρο Δανέλλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και την Κατερίνα Παπακώστα - παρά τους αστερίσκους που έχει βάλει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη - η αριθμητική της Συμφωνίας των Πρεσπών φτάνει ακριβώς στους 151 βουλευτές. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν με ερωτηματικό ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Έλενα Κουντουρά που δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους.

Οι συσκέψεις για το Σκοπιανό θα πυκνώσουν στο Μαξίμου τις επόμενες ημέρες, αφού στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να έχουν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό όσο και στη γειτονική χώρα....

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: