29.1.19

Το θεσμικό πλαίσιο στήριξης του Τύπου...



...στη Γαλλία...

Στη Γαλλία για τη στήριξη του έντυπου Tύπου υπάρχει μια σημαντική θεσμική προσπάθεια εδώ και χρόνια. Η πείρα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος του έντυπου Tύπου και στην Ελλάδα. Oχι τόσο βεβαίως για...
την οικονομική της πλευρά, είναι αδύνατον να δοθούν κατ’ αναλογίαν τόσα κονδύλια στη χώρα μας, όσο κυρίως για τη θεσμική της πλευρά που έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Για τη στήριξη του Τύπου στη Γαλλία έχει συγκροτηθεί μια κοινή επιτροπή εκδόσεων και πρακτορείων τύπου, η CPPAP (πρακτορεία Τύπου νοούνται στη Γαλλία οι εφημεριδοπώλες και γενικά τα σημεία πώλησης). Αυτή η επιτροπή είναι μια θεσμοθετημένη Αρχή με ίση συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων και επαγγελματιών του Τύπου. Οι αρμοδιότητές της είναι να:

1. Εκφράζει γνώμη για τη φορολογική μεταχείριση του έντυπου Τύπου και τη χρέωση διακίνησης των εφημερίδων και περιοδικών από τα γαλλικά ταχυδρομεία (La Poste).
2. Πιστοποιεί την ποιότητα κάθε εφημερίδας και περιοδικού σύμφωνα με κριτήρια (χρήση γαλλικής γλώσσας, ευρύτητα θεματολογίας, ιστορικότητα, ιδιαίτερο κοινό κ.λπ.). Οι επιχειρήσεις αυτές απολαμβάνουν ΦΠΑ 2,1%.
3. Προτείνει την εγγραφή επιχειρήσεων στο μητρώο πωλητών έντυπου Τύπου.
4. Εκφράζει γνώμη για το αν μια εφημερίδα ή περιοδικό εμπίπτει στην κατηγορία αυτών που δικαιούνται φορολογικές και ταχυδρομικές διευκολύνσεις. Αυτή η έμμεση πιστοποίηση ανοίγει τον δρόμο για την επιδότηση της εφημερίδας ή του περιοδικού από τη Γενική Διεύθυνση Μέσων Ενημέρωσης και Βιομηχανιών Πολιτισμού (η διεύθυνση ανήκει στο υπουργείο Παιδείας).
5. Αποφασίζει αν κάποια εταιρεία θεωρείται κατά μείζονα λόγο εταιρεία πώλησης έντυπου Τύπου, ώστε η τελευταία να απολαμβάνει τα σχετικά προνόμια (επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές προσωπικού κ.ά.).

Τι προβλέπεται στον γαλλικό νόμο

Ο γραπτός Τύπος επιδοτείται με τους εξής τρόπους:

1. Με κονδύλια απευθείας από τον προϋπολογισμό (περί τα 450.000.000).
2. Με επιδότηση από τα γαλλικά ταχυδρομεία (δεν υπάρχει ιδιωτικό πρακτορείο) ύψους 400.000.000 ευρώ (εννοείται ότι τα γαλλικά ταχυδρομεία καλύπτουν τη ζημιά με κρατικά κονδύλια).
3. Με έμμεσες βοήθειες (200.000.000 ευρώ).
4. Φορολογική έκπτωση για τους δημοσιογράφους με ειδικό αφορολόγητο 7.500 ευρώ, ώστε να μειώνεται το μισθολογικό κόστος των εφημερίδων (20.000.000 ευρώ έμμεση ανάληψη μισθολογικού κόστους από το κράτος).
Σημείωση: τα οικονομικά στοιχεία είναι του 2013.

Εξειδίκευση μέτρων στήριξης

Απευθείας από τον προϋπολογισμό:


  • Επιδότηση έως 60% επιλέξιμων δαπανών που προβλέπονται με νόμο, π.χ. εγκαταστάσεις εφημερίδας, εξοπλισμός κ.λπ.

  • Προκαταβολές έναντι μελλοντικών κρατικών ενισχύσεων της εφημερίδας (έως 70% επιλέξιμων δαπανών που προβλέπονται με νόμο, π.χ. εγκαταστάσεις εφημερίδας, εξοπλισμός κ.λπ.). Δηλαδή εισπράττω ως εκδοτική επιχείρηση προκαταβολικά και επιστρέφω το ποσό που ξεπερνάει τη μελλοντική επιδότηση.


Έμμεση ενίσχυση


  • Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές 20% για όλους τους εργαζομένους των εφημερίδων.
  • Επιδότηση ασφάλισης των εργαζομένων στα σημεία πώλησης (εργαζόμενοι και εργοδότες στα κιόσκια πληρώνουν το ελάχιστο βασικό ασφάλιστρο και το υπόλοιπο το κράτος).
  • ΦΠΑ 2,1%!


Η δεσμευτική γνώμη της επιτροπής

Το κρατικό χρήμα (άμεσες επιδοτήσεις) δίνεται έπειτα από τεκμηριωμένη αίτηση της εφημερίδας για συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες και κατόπιν έκφρασης δεσμευτικής γνώμης νομοθετικά θεσμοθετημένης διμερούς επιτροπής (κρατικοί αξιωματούχοι-επαγγελματίες του Τύπου κάθε είδους, δηλαδή εκδότες, δημοσιογράφοι, διοικητικοί, εφημεριδοπώλες κ.λπ.). Η εν λόγω επιτροπή, μεταξύ άλλων, διέγραψε δάνειο της Humanite, ύψους 4.500.000 ευρώ. Κατά συνέπεια ο λεγόμενος αλγόριθμος ενίσχυσης βγαίνει συνδυαστικά.

Σταύρος Καπάκος, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ, γενικός γραμματέας Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: