3.1.19

Ένας φοβισμένος και – πολιτικά – δασκαλεμένος Μανιαδάκης…

«εξομολογείται» στον ΣΚΑΙ…

Μπερδεμένα πράγματα. Στην αρχή είπε πως αρνήθηκε να μπει στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων του FBI. Πολύ αργότερα αποκάλυψε πως πήγε στο FBI να καταθέσει ως εθελοντής μάρτυρας. Δέχτηκε, όπως είπε στην Σία Κοσιώνη, πολύ ευχαρίστως να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Κι εκεί αρχίζει νέο μπέρδεμα. «Έκανα αναλύσεις στις εισαγγελικές Αρχές», είπε.

«Μα καλά οι εισαγγελείς θέλουν αναλύσεις ή πληροφορίες;», τον…
διέκοψε η Σία Κοσιώνη – που παρεμπιπτόντως τα πήγε καλά με την δύσκολη αυτή συνέντευξη.

Υποστήριξε πως γνώριζε τους δυο άλλους προστατευόμενους μάρτυρες – οι οποίοι τον έχουν κατηγορήσει ότι πήρε χρήματα από τη Novartis – γιατί τους έβλεπε έξω από τα γραφεία των εισαγγελέων. Οι εισαγγελείς τον ρώτησαν αν έχει πάρει χρήματα – 120.000 ευρώ λέει ο ένας εκ των δύο μαρτύρων – από τη Novartis ή αν γνωρίζει πολιτικά πρόσωπα που μπορεί να χρηματίστηκαν.

Ο Μανιαδάκης (που στο πρόγραμμα είχε το ψευδώνυμο Αναστασίου) άφησε να εννοηθεί – απέφυγε, τις περισσότερες φορές, να το πει ευθέως – ότι του ασκήθηκαν πιέσεις να πει αν γνώριζε ότι πήραν χρήματα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

«Ποια ήταν αυτά τα πρόσωπα;», τον ρώτησε η Σία. «Σαμαράς, Στουρνάρας και Γεωργιάδης», απάντησε.

«Τους γνωρίζατε;», ξαναρώτησε η Σία. Η απάντηση: Τον κ. Σαμαρά δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Ο κ. Στουρνάρας ήταν καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο. Ο κ. Γεωργιάδης με είχε καλέσει ως σύμβουλο του, στο υπουργείο Υγείας. 

Στην κρίσιμη ερώτηση αν ήταν σκάνδαλο ή όχι η ιστορία της Novartis ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος απάντησε πως είχε διαπιστώσει υπερτιμολογήσεις φαρμάκων. Αλλά, αν είχαν ευθύνη πολιτικά πρόσωπα σε αυτό, αρμόδιοι είναι να το ερευνήσουν οι εισαγγελείς.

Στην Ισπανία θα πήγαινε για μόνιμη εγκατάσταση. Το παραδέχτηκε εμμέσως. «Είπα στις Αρχές, πως ανά πάσα στιγμή που θα με ήθελαν να βοηθήσω στην έρευνα, εγώ θα γύριζα πίσω».

Παρουσίασε τον εαυτό του ως πλανητάρχη στην υπόθεση του φαρμάκου. Τον καλούν απ’ όλες τις χώρες του κόσμου να τους δώσει τα φώτα του, ενώ στην πενταετία από το 2010 μέχρι το 2015 έκανε συνεχείς αναλύσεις που έθετε στην διάθεση των ελληνικών Αρχών.

Ο Μανιαδάκης έδειχνε φοβισμένος, έπεφτε σε αντιφάσεις και σίγουρα δεν έπεισε κανένα…


Δεν υπάρχουν σχόλια: