30.1.19

ΝΔ εναντίον Θάνου...

Τι απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης...

Στο θέμα του διορισμού της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού επανέρχεται η Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με αυτή την επιλογή διασύρει την χώρα διεθνώς.

Αφορμή για την...
αξιωματική αντιπολίτευση στάθηκε η έκθεση της Διεθνούς διαφάνειας όπου γίνεται αναφορά στην επιλογή αυτή του Μεγάρου Μαξίμου. «Ο πρόσφατος διορισμός του επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, εγείρει ανησυχίες για συγκρούσεις συμφερόντων στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η διορισθείσα είναι στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο διορισμός αυτός τελικά αμφισβητεί την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Ο σκανδαλώδης διορισμός της κ. Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού διασύρει διεθνώς τη χώρα μας», τονίζει η Πειραιώς προσθέτοντας πως «στις διαπιστώσεις της Έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για τον διορισμό της κ. Θάνου, προστίθεται σήμερα και η τοποθέτηση της αρμόδιας ευρωπαίας Επιτρόπου Ανταγωνισμού. Η κ. Margrethe Vestager, στην απαντητική της επιστολή προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος είχε θέσει υπ' όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προσπάθεια ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής, προανήγγειλε ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφορικά με την τήρηση των εγγυήσεων ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

«Δεν περιμένουμε, βέβαια, από τον κ. Τσίπρα να αντιληφθεί τώρα που φεύγει τη σημασία των Ανεξάρτητων Αρχών σε μία Δημοκρατία. Έχει άλλωστε αποδείξει εδώ και 4 χρόνια ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι η συγκέντρωση της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του» καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.


«Η έκθεση της "Διεθνούς Διαφάνειας" προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς, όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου»

Η αύξηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, που καταγράφει η έκθεση της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς».

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σημερινή ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι «η κατάταξη και "βαθμολόγηση" της χώρας αποτυπώνει υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά στοιχεία, δηλαδή προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς».

Ακόμη, σημειώνει ότι «η έκθεση αναφέρει, ως παράγοντα που διαμορφώνει την αντίληψη περί διαφθοράς στη χώρα για το έτος 2018, την αποκάλυψη σκανδάλων που αφορούν σε προμήθειες φαρμάκων, στα οποία φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων κυβερνήσεων» και προσθέτει: «Τα συγκεκριμένα σκάνδαλα αφορούν προγενέστερα έτη και ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη κατά την τελευταία διετία, τουλάχιστον. Προκύπτει, λοιπόν, ότι η αποκάλυψη των σκανδάλων, η οποία κατατείνει στη διερεύνηση και διαλεύκανση των υποθέσεων και άρα προωθεί τη διαφάνεια και καταπολεμά τη διαφθορά, φέρνει στο φως όσα προηγουμένως βρίσκονταν στο σκοτάδι».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν παραλείπει να τονίσει ότι «η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς είναι στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης και πάγια υποχρέωση της πολιτείας».

Τέλος, επισημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς «συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση των θεσμών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Ενδεικτικά, αναφέρονται η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης («Πόθεν έσχες») και η θέσπιση ενός σύγχρονου και συνεκτικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων».


Δεν υπάρχουν σχόλια: