28.1.19

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές...

Τι επιζητά η κυβέρνηση με την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου...

Ακόμα και σήμερα μπορεί να επιχειρηθεί η πρώτη μεταμνημονιακή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του...
Newpost, τις οποίες δεν διέψευσαν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, ο ΟΔΔΗΧ είναι έτοιμος να δανειστεί από τις αγορές για πρώτη φορά μετά το τέλος του 3ου μνημονιακού προγράμματος. Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών, 3,1% το πενταετές και 4,1% το δεκαετές. Παράλληλα, οι θετικές προοπτικές για την ανάκαμψη (το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,4% για το 2019 και η κατά τα μνημονιακά προβλεπόμενα εκτέλεση του προϋπολογισμού καθιστούν ελκυστικό ένα νέο ελληνικό ομόλογο. Επιπλέον, παρ’ όλο που δεν συνδέεται άμεσα με τις οικονομικές εξελίξεις, η Συμφωνία των Πρεσπών βελτιώνει την εικόνα της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

«Ψήφος» εμπιστοσύνης

Με στενά δημοσιονομικούς όρους, το Υπουργείο Οικονομικών δεν χρειάζεται τα χρήματα που πρόκειται (αν όλα πάνε καλά) να δανειστεί από τις αγορές. Το μαξιλάρι ασφαλείας (cash buffer) ύψους 24,1 δισ. που διαμορφώθηκε από την τελευταία δόση του 3ου Μνημονίου και τα υπόλοιπα των προηγούμενων δόσεων, είναι αρκετό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου τα επόμενα δύο χρόνια. Στα χρήματα του μαξιλαριού θα πρέπει να προστεθεί και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω repos από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Το ποσό αυτό έφτανε τα 26,5 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις αρχές Ιανουαρίου ότι «χάρη στο cash buffer είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλέξουμε πότε θα προσφύγουμε στις αγορές».

Η κυβέρνηση «βλέπει» στον επικείμενο δανεισμό μια ιδιότυπη «ψήφο εμπιστοσύνης» των αγορών στην ελληνική οικονομία.

Μέσω τη εξόδου, η κυβέρνηση επιχειρεί:

Να επιβεβαιώσει ότι η οικονομία έχει επιστρέψει στην κανονικότητα μετά το τέλος του Μνημονίου.

Να προσελκύσει ξένους επενδυτές, προβάλλοντας την εικόνα μις οικονομίας σε ανάκαμψη που χαίρει της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών,

Να ενισχύσει το προεκλογικό αφήγημά της περί επιστροφής στην κανονικότητα και δίκαιης ανάπτυξης

Πρόκειται δηλαδή για μια κίνηση υψηλού οικονομικού και πολιτικού συμβολισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στις 3:00μμ έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Να δούμε βέβαια και πώς αντιδράσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι χρηματαγορές…

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: