21.1.19

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εξωτερικών...



...για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΒΙΝΤΕΟ...

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας από τις  17:00 προκειμένου να συζητηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο...
Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απέσυρε απόφαση που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι με την οποία τοποθετήθηκε ο Σπύρος Δανέλλης μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κλήρωση για την πλήρωση δύο θέσεων. Στην κληρωτίδα μπήκαν οι Σπ. Δανέλλης , Γ. Μαυρωτάς και Γρ Ψαριανός και κληρώθηκαν οι δύο πρώτοι.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η πλειοψηφία για την Συμφωνία καθώς τόσο ο κ. Δανέλλης όσο και ο κ. Μαυρωτάς έχουν δηλώσει ότι θα την στηρίξουν και παράλληλα απαντώνται καταγγελίες περι μεθοδεύσεων.

Υπενθυμίζεται πως η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε εκτροπή την αρχική απόφαση του κ. Βούτση (σ.σ. για την τοποθέτηση Δανέλλη χωρίς να έχει προηγηθεί κλήρωση).

Να σημειωθεί ότι με τις τελευταίες εξελίξεις ο συνολικός αριθμός των μελών της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων είναι 56. Από αυτούς οι 27 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την στήριξη των Δανέλλη – Μαυρωτά η Συμφωνία μπορεί να λάβει τουλάχιστον 29 θετικές ψήφους και να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Η πλειοψηφία υπερ της Συμφωνίας φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην ΚΟ της ΔΗΣΥ. Υπενθυμίζεται πως η επίσημη διαγραφή του κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου από το κόμμα της Φώφης Γεννηματά θα μειώσει τις θέσεις της ΔΗΣΥ στην επιτροπή σε 3 από τα 4 που δικαιούται (σ.σ. η κατανομή των θέσεων γίνεται με βάση την δύναμη κάθε ΚΟ).

Σε κάθε περίπτωση πηγές του κοινοβουλίου εξηγούν ότι οι ψηφοφορίες των επιτροπών έχουν γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα.



Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: