5.1.19

Τα Κίτρινα Γιλέκα επιστρέφουν...


"...η άρχουσα τάξη της Γαλλίας αισθάνθηκε πραγματικό τρόμο..."...
Ανεξαρτήτως της οπτικής γωνίας, που προσεγγίζει κανείς την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, πρόκειται για μια ιστορική εξεγερσιακή στιγμή της πολιτικής-κοινωνικής γαλλικής ιστορίας. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από...
το γεγονός πως μετά την ανάπαυλα των εορτών τα Κίτρινα Γιλέκα επανέρχονται, χωρίς προς το παρόν να είναι σαφές εάν το κίνημά τους θα ανακτήσει την αρχική δυναμική. Για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, η άρχουσα τάξη της Γαλλίας αισθάνθηκε πραγματικό τρόμο και αναγκάσθηκε σε «άτακτη υποχώρηση», κάτι, που φαινόταν αδιανόητο στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Ο κλυδωνισμός αυτός της Γαλλίας καταδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο, δύο βασικές παραμέτρους της σημερινής περιόδου: Την κυρίαρχη, που είναι οι συνέπειες της βαθιάς κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος από την τερατώδη κοινωνική ανισομέρεια, που υπάρχει ακόμα και στις κεντρικές μητροπολιτικές χώρες.


Επιπροσθέτως, όμως, «φωτογραφίζει» ακόμα περισσότερο, το ελλιπές της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Ακολουθώντας και εξυπηρετώντας τους κυρίαρχους στόχους του σημερινού μεταλλαγμένου χρηματοπιστωτικού καπιταλιστικού προτάγματος, η ΕΕ ευνοεί προκλητικά κάθε ελίτ, έναντι των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων που βιώνουν την φτώχεια και το περιθώριο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Γεώργιου Παπασίμου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: