30.1.19

Το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη...

Ο τρόπος που η τουρκική νευρικότητα όλου του τελευταίου διαστήματος θα αποτυπωθεί στο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο, που ετοιμάζει πυρετωδώς όλες τις...
τελευταίες εβδομάδες το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη. 

Το "κοκτέιλ" είναι εκρηκτικό και έχει να κάνει με την 23η επέτειο από τα Ίμια, τις δηλώσεις του Τούρκου υπούργου Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για "γαλάζια πατρίδα στο Αιγαίο, τα fake news για πολιορκία των Ιμίων, ακόμα και με τη νέα συγκέντρωση που ετοιμάζουν φανατικοί μουσουλμάνοι έξω από την Αγιά Σοφιά ζητώντας να μετατραπεί σε τζαμί. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες έχει στραμμένο το βλέμμα του ο Ταγίπ Ερντογάν για τις 31 Μαρτίου, που αποτελούν ένα δημοψήφισμα για τον ίδιο, αλλά και το Συριακό με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λευκωσία, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση ενόψει της επίσκεψής του, τόνισε πως θα μεταφέρει στον Ερντογάν το κλίμα της συνάντησης των επτά ηγετών των μεσογειακών χωρών που βρέθηκαν στη Λευκωσία. Σημείωσε, ότι, όπως πιστεύει, συμφωνούν πως "οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και πάνω από όλα στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου". Τοποθέτηση σε σχέση με τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας είχε κάνει και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης στην πρώτη παρουσία του στη Βουλή επισημαίνοντας πως "οποιοσδήποτε θελήσει να αμφισβητήσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας θα λάβει άμεσα και συντριπτική απάντηση".

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον νέο επικεφαλής του Πενταγώνου θα επισκεφτεί στις 5 Φεβρουαρίου τον Τούρκο πρόεδρο, όπως είχε δημοσιεύσει πρώτο το newpost.gr και η ατζέντα των θεμάτων θα είναι πολύ μεγάλη. Δεν αναμένονται να γίνουν σημαντικά βήματα από καμία πλευρά, ωστόσο κανείς δεν θα ήθελε να πέσει στο κενό η πρόσκληση που είχε απευθύνει ο κ. Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Εκτιμάται ότι η επικοινωνία με την Τουρκία δεν θα πρέπει να διακοπεί για κανέναν λόγο, καθώς οι κίνδυνοι σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν πολλοί περισσότεροι. 

Το ενδιαφέρον που έχει δείξει το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα στο τρίγωνο Κρήτης -  Καστελόριζου - Κυπριακής ΑΟΖ έχει ληφθεί υπόψιν από την ελληνική πλευρά για να διαμορφώσει τη στρατηγική της. Οι γεωτρήσεις που θα γίνουν δεν αποκλείεται να δυναμιτίσουν το κλίμα με την Άγκυρα να κάνει συνεχώς σαφές ότι όπως και στο Αιγαίο δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει τη βούληση της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού των κανόνων καλής γειτονίας, χωρίς εντάσεις στη θάλασσα ή στον αέρα. Οι παραβιάσεις είναι ένα ζήτημα που τίθεται σε κάθε συνάντηση των δυο ηγετών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν σημειωθεί ουσιαστικές βελτιώσεις.

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει καμία αύξηση των προσφυγικών ροών μιας και η Τουρκία κρατάει τα "κλειδιά" και στο συγκεκριμένο πεδίο. Πιθανή εισβολή στο Μανμπίτζ θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα με τα νησιά πρώτης υποδοχής να βρίσκονται ήδη στο "κόκκινο". 

Στο τραπέζι αναμένεται να μπει το Κυπριακό, τα Ευρωτουρκικά, τα ενεργειακά, οι προοπτικές οικονομικών συνεργασιών, αλλά και η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θα επιχειρηθεί η ατζέντα των θεμάτων να μην ανοίξει περισσότερο προκειμένου να μην δοθεί η δυνατότητα στον Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει ζητήματα, όπως η Θράκη.

Αν και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Φανάρι προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: