25.1.19

Το μεσημέρι η ψηφοφορία για τις «Πρέσπες»...

Αντιμέτωπος με τη ΝΔ, αλλά και με τον Πάνο Καμμένο θα είναι από εδώ και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Το...
πρώτο μέτωπο ήταν αναμενόμενο, για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, όμως όσο οι μέρες περνούν όλο και πιο πολύ στο Μαξίμου νιώθουν την πίεση που τους ασκεί ο πρώην εταίρος τους.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Άμυνας και να μην εξέφρασε κανένα παράπονο για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος, όμως ξεκίνησε την ομιλία του εξαπολύοντας επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα που τον κοιτούσε αμήχανος με μικρές παρεμβάσεις: “Έξι εφιάλτες χρειάζεται ο κ. Τσίπρας και τους έχει βρει. Έξι, ίσως να έχει βρει και παραπάνω. Θα μιλάνε οι Έλληνες για την μαύρη νύχτα, για προδοσία ιστορίας αιώνων. Πολιτισμός δεν είναι να κόβεις ένα κομμάτι της χώρας σου και να τα πουλάς. Τα Ελγίνεια σου θυμίζουν κάτι φίλε Αλέξη; Αυτά μας τα άρπαξαν οι ξένοι”, είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, που αναφέρθηκε και στον κανονισμό της Βουλής που προβλέπει τη διάλυση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας αν και οι  5 βουλευτές δεν έχουν εκλεγεί από το κόμμα τους.

Το ενδεχόμενο παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ΑΝΕΛ, αφου ο Τέρενς Κουίκ, που θα πάρει την έδρα του, δεν ανήκει στο κόμμα και ο Αριστείδης Φωκάς, που είναι ο 5ος βουλευτής, δεν έχει εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια που είχε συγκροτήσει ο Πάνος Καμμένος. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρώην συγκυβερνήτης ξεκίνησε την ομιλία του χτυπώντας ένα “καμπανάκι” στον πρωθυπουργό τονίζοντας, πως “ίσως λαμβάνω τελευταία φορά τον λόγο ως πρόεδρος της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, γιατί επεξεργάζονται τη διάλυση μας”.

Πολυμέτωπη επίθεση από τον Τσίπρα

Με μια ιστορική διαδρομή της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό από το 1992 έως σήμερα ξεκίνησε ο Αλέξης Τσιπρας θέλοντας να αναδείξει την αδράνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και την ανακολουθία και την υποκρίσια της ΝΔ, όπως χαρακτηριστικά είπε. Σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης ασχολείται με δευτερεύοντα ζητήματα γιατί, όπως υποστήριξε, έχει ένδεια επιχειρημάτων. 

Επιχειρώντας να μείνει μέσα σε ένα αυστηρά πολιτικό πλαίσιο  επεσήμανε πως η δική του κυβέρνηση κινείται απολύτως στην εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε από το 2007.

Μέσα από την ιστορική αναδρομή ο Άλεξης Τσίπρας ασκούσε παράλληλη κριτική τόσο στον Κυριάκο Μητστοτάκη όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που είχε λάβει το λόγο νωρίς το απόγευμα. Από το “κάδρο” δεν βγήκε η Φώφη Γεννημάτα όχι μόνο εξαίτιας της ταύτισης του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ για την οποία την κατηγορεί το Μαξίμου εδώ και καιρό, αλλά για τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, λόγω της στήριξης που προσέφερε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βγει από τα δεξιά στη ΝΔ ανακαλώντας τοποθετήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που αναγνώριζε πως πρέπει να γίνει αποδεκτή η γειτονική χώρα με ένα ένα σύνθετο όνομα, άσκησε, όμως σκληρή κριτική και στο ΚΚΕ από τα αριστερά, καλώντας το να απαντήσει πως πρέπει να ονομαστεί η ΠΓΔΜ χωρίς υπεκφυγές.

Οι «153» και η  Βόρεια Ελλάδα 

Η Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών πήρε παράταση για σήμερα το μεσημέρι και στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν πως με την δεύτερη κοινοβουλευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 15 ημέρες θα αποκρυσταλλωθεί η νέα πλειοψηφία με τη οποία ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Στο Μαξίμου παρακολούθησαν με μεγάλη ικανοποίηση χθες τις τοποθετήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών που θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Σπύρος Λυκούδης τοποθετήθηκαν με σαφήνεια υπέρ της αλλαγής του ονόματος των γειτόνων. Όπως είχε δημοσιεύσει από χθες το newpost.gr σε αυτή την γραμμή κινείται και η Κατερίνα Παπακώστα. Αυτό προκύπτει και από τη χθεσινή της ομιλία στην Ολομέλεια.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το “153” φαίνεται να έχει “κλειδώσει” και η πλειοψηφία τις επόμενες ημέρες θα επαναφέρει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο αυτή τη φορά για την ψηφοφορία του πρωτοκόλλου εισοδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο δεύτερος γύρος, εκτιμούν κορυφαίοι κυβερνητικοί, θα είναι ακόμα πιο δύσκολος για τη ΝΔ αφού οι σύμμαχοι της βορειοατλαντικής συμμαχίας θα παρακολουθούν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σκεπτικισμός, ωστόσο υπάρχει σε στελέχη και βουλευτές της Μακεδονίας. Το κλίμα από την αλλαγή της ονομασίας των γειτόνων είναι ακόμα βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα και η πτώση των ποσοστών είναι το λιγότερο στις 5-6 μονάδες, όπως υποστήριζε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Μακεδονία στο newpost.gr...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: