29.1.19

Τα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ...

...με «άρωμα» κεντροαριστεράς ετοιμάζει ο Τσίπρας...

Παράλληλες είναι οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δοθεί ξεκάθαρα ένας ορίζοντας τετραετίας για την παραμονή του κόμματος στην...
εξουσία, αλλά και να επιχειρηθεί μια διεύρυνση που να μπορεί να δώσει στην Κουμουνδούρου μια εικόνα αμφίρροπης μάχης με τη ΝΔ.

Όλα τα κορυφαία στελέχη ομολογούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών άλλαξε τα δεδομένα. Μπορεί στη Βόρεια Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται “πληγωμένος”, ωστόσο το ονοματολογικό έχει φέρει πολλά στελέχη της κεντροαριστεράς κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και απέναντι από τη ΝΔ. Η συνθήκη που υπόγραψε στους Ψαράδες ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ τον Ιούνιο τέμνει το κομματικό σύστημα και αυτό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο Μαξίμου.

Για άλλη μια φορά χθες στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Νίκος Μπίστης, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Στέφανος Τζουμάκας βρέθηκαν δίπλα - δίπλα σε υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στον απολογισμό του έργου του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο σε μια εκδήλωση με τίτλο: “Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και Κοινωνική Ευρώπη” ο πρωθυπουργός μίλησε, όχι τυχαία, για δυνάμεις που αθροίστηκαν στην προσπάθεια κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών απέναντι σε δυνάμεις πατριδοκαπηλίας και εθνικισμού. 

Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά άνοιξε τα χαρτιά του σε σχέση με το πως σκοπεύει να πολιτευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές σημειώνοντας πως “ήρθε η ώρα η προοδευτική συμμαχία που αναζητείται να εκφραστεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του, στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές”. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη στο συρτάρι του τα πρώτα ονόματα από το χώρου του κέντρου που θέλουν να συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα προταθούν στην Κεντρική Επιτροπή που θα επιφορτιστεί με το καθήκον να συγκροτήσει το ευρωψηφοδέλτιο.

Σε αυτή τη λογική ο Δημήτρης Παπαδημούλης στη χθεσινή εκδήλωση μίλησε για “τη δημιουργία μιας ευρύτερης δυνατής προοδευτικής συμμαχίας, αλλά και για τη συνδιαμόρφωση μιας νέας Αριστεράς, ικανής να δημιουργεί πλατιούς συνασπισμούς πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων”.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως το σύνολο των πολιτικών που υλοποιήσε ο ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία που πέρασε έφερε πιο κοντά το κόμμα στον μεσαίο χώρο απομακρύνοντας τον από τη ΝΔ. Δεν προβάλλουν μόνο την προσπάθεια στήριξης των κοινωνικά αδύναμων, αλλά τις θεσμικές τομές και τα νομοσχέδια με προοδευτικό πρόσημο που ψηφίστηκαν. Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ βοήθησε την πλειοψηφία να  πλησιάσει πρόσωπα που εδώ και καιρό είχαν στηρίξει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Η φυγή του Πάνου Καμμένου άνοιξε τον δρόμο των συνεργασιών αν και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα αρκετά “αγκάθια”. 

Ενστάσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν για τις συνεργασίες που “χτίζονται” αφού ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει το κόμμα στην πορεία προς τις εκλογές να στηριχθεί σε πρόσωπα που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το παλαιό πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη κρίση. Κάτι τέτοιο θα κλόνιζε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκείνους που είναι ακόμα αναποφάσιστοι και ψάχνουν κομματική στέγη.

Ο τρόπος με τον οποίο θα “σφραγιστεί” η συνεργασία με τον μεσαίο χώρο αναζητείται στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται πολλές εκδηλώσεις με “άρωμα” κεντροαριστεράς. Την Παρασκευή στην Κρήτη θα μιλήσουν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Σπύρος Δανέλλης...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: