28.1.19

Οι εξαγγελίες και η υλοποίησή τους...

Από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση έχει δείξει αδιαμφισβήτητη συνέπεια στη συνάρτηση που αφορά τις εξαγγελίες της και την υλοποίησή τους. Από τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε ο...
Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και τα οποία υλοποιήθηκαν ως τα τέλη του 2018, μέχρι την ολοκλήρωση των σχεδιασμών της εξωτερικής πολιτικής, με τη Συμφωνία των Πρεσπών να δεσπόζει, αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και τηρούνται οι δεσμεύσεις, τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη στην αρχή της άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ο λόγος είναι απλός. Είναι τόσα τα πλήγματα που δέχτηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια με την επιβολή των μνημονίων, που δεν επουλώνονται με μια σειρά μέτρων, όσο και αν αυτά κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

Σήμερα, η κυβέρνηση προσθέτει άλλο ένα μέτρο στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της. Ένα μέτρο που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι το είχαν στερηθεί την τελευταία επταετία. Πρόκειται για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Η αύξηση δεν είναι εντυπωσιακή, υπολογίζεται περίπου στα 50 ευρώ, ωστόσο ακόμα και σημειολογικά αν εκτιμηθεί, είναι η πρώτη αύξηση που δίνεται έπειτα από μακρά περίοδο περικοπών. «Φτάνουν τα 600 και κάτι ευρώ για να ζήσει κάποιος;», θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε. Η απάντηση είναι όχι, δεν φτάνουν, όπως δεν φτάνουν και τα 586 ευρώ που ισχύουν σήμερα.

Συνεπώς, χρέος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει συστηματικά και στοχευμένα σε κινήσεις οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στην οικονομία να αναπτυχθεί και να ανασάνει περισσότερο, δημιουργώντας τις συνθήκες που θα λειτουργήσουν σαν το απαραίτητο οξυγόνο στην κοινωνία για να αναπνεύσει με τη σειρά της καλύτερα.

Ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στον βρετανικό Economist ουσιαστικά δεσμεύτηκε πως το 2019 θα είναι μια ιστορική χρονιά, «όχι μόνο γιατί συμβολίζει το τέλος της Ελλάδας της κρίσης, αλλά και γιατί θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας Ελλάδας, της Ελλάδας των ανθρώπων της, της Ελλάδας των πολλών». Συνεπώς η κοινωνία αναμένει από τον πρωθυπουργό να εξακολουθήσει να δείχνει την ίδια συνέπεια σε όσα εξαγγέλλει. Είναι κάτι που το οφείλει σε όλους τους πολίτες...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: