6.1.19

Το πρώτο «κρας τεστ»...

Μετά την ανάπαυλα των εορτών και αφού μεσολάβησαν πάνω από δύο μήνες απουσίας τους, καταφτάνουν στις...
15 Ιανουαρίου στη χώρα μας για το πρώτο επίσημο δημοσιονομικό «κρας τεστ» οι εκπρόσωποι των δανειστών, ώστε να συντάξουν την πρώτη έκθεσή ενισχυμένης εποπτείας τους για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης αναφορικά με τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων.

Η έκθεση αυτή θα ληφθεί υπόψιν από το κονκλάβιο των Βρυξελλών προκειμένου, κατά πρώτον, να εκταμιευτεί στη χώρα μας η πρώτη δόση (600 εκατ. ευρώ) από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης και, κατά δεύτερον, να μην υπάρξει παρέκκλιση από τη δρομολόγηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που ελήφθησαν τον Ιούνιο του 2018. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ελέγξουν επίσης εάν η χώρα μας τήρησε τη συμφωνία για την ολική αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς και τη γενικότερη πορεία των δημοσιονομικών στόχων του Προϋπολογισμού.

Όσον αφορά την Κυβέρνηση αυτή "καίγεται", λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, να εμφανίσει άμεσα έργο σε τρεις, κρίσιμους για αυτή, τομείς… Ποιοι είναι αυτοί;

1) Το αργότερο μέχρι στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση, στο υπουργικό συμβούλιο ,η εισήγηση της υπουργού Εργασίας, μετά τις διαβουλεύσεις ,με τους κοινωνικούς εταίρους, με την οποία θα ορίζεται το ύψος της αύξησης στον κατώτατο μισθό (586 ευρώ μεικτά σήμερα). Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση φέτος περίπου 40-50 ευρώ μεικτά το μήνα, και άλλες δύο αυξήσεις το 2020 και 2021..

2)Εντός του Ιανουαρίου η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει στη Κομισιόν και στα λοιπά όργανα της Ε.Ε την πρόταση του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) με τη οποία θα επιδιωχθεί να εφαρμοστούν διαδικασίες για τη ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.. Η πρόταση θα βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο καθώς θα προβλέπει την τιτλοποίηση "κόκκινων" δανείων ύψους 15-20 δισ. ευρώ και τη διάθεσή τους σε επενδυτές (μέσω της αγοράς ομολόγων) με κρατική εγγύηση..

3) Το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) εφόσον οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέψουν, θα προχωρήσουν στη πρώτη έκδοση ομολόγου βραχυχρόνιας διάρκειας (3ετους η 5ετους διάρκειας) προκειμένου να τεστάρουν τη στάση των διεθνών αγορών ομολόγων, πριν από την έκδοση ομολόγων δεκαετούς διάρκειας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: