28.1.19

Υπουργικό Συμβούλιο με ορίζοντα 8μήνου...

Το δύσκολο στοίχημα για τον Τσίπρα...

Το σήμα πως η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία και είναι έτοιμη, στηριζόμενη στη νέα πλειοψηφία, να εξαντλήσει την τετραετία επιθυμεί να δώσει ο πρωθυπουργός στη...
σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 3 το μεσημέρι.

Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να είναι ανοιχτή αφού η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών του δίνει το δικαίωμα να κάνει έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης από την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το συνασπισμό και μετά. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δείξει με την τοποθέτησή του πως η κυβέρνηση έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική.

Στο Μαξίμου από την Παρασκευή τα χαμόγελα περισσεύουν, αφού θεωρούν πως ο δρόμος είναι ανοιχτός για τον Αλέξη Τσίπρα να υλοποιήσει τη δική του πολιτική τους επόμενους μήνες και να πετύχει τον Μάιο δυο καλά αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, που θα του δώσουν μια καλή προοπτική για τις εθνικές κάλπες. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον ενδεχόμενο τριπλής κάλπης στο τέλος της άνοιξης, ωστόσο ο σχεδιασμός γίνεται με βάση το χρονοδιάγραμμα, που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για ολοκλήρωση της τετραετίας.

Η στροφή στο πεδίο της οικονομίας είναι το ζητούμενο από εδώ και πέρα με τέσσερα νομοθετήματα που στόχος είναι να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τον Μάρτιο.

1. Αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκάτωτατου για νέους έως 25 ετών. Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, αφού αποτελεί ένα μέτρο στο οποίο στηρίζουν πολλά στο Μαξίμου και έχει συμβολικό χαρακτήρα. Αν η αύξηση κλειδώσει κοντά στο 10% ο νέος κατώτατος μισθός θα ανέβει στα 641 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα. Θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου και θα συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα.

2. Επιδότηση ενοικίου.

3. Προστασία α΄ κατοικίας για τα χρέη προς τις τράπεζες, αλλά και την εφορία. Ο νόμος Κατσέλη έχει πάρει παράταση και σε συνεργασία με τους Θεσμούς αναζητείται μια λύση που θα δίνει την ευκαιρία “κουρέματος” του κεφαλαίου και επιμήκυνσης έως και 25 έτη.

4. 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, που όλα δείχνουν πως θα μετατεθεί χρονικά για λίγο πιο μετά, αφού απαιτείται να γίνει αναλυτική και δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο υπουργικό συμβούλιο και στις θεσμικές τομές, που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τη Συνταγματική αναθεώρηση και τις σχέσεις κράτους εκκλησίας. Είτε μπροστά είτε όταν κλείσουν οι κάμερες θα ζητήσει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου χτυπώντας και ένα “καμπανάκι” για τα κενά που υπάρχουν στο υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να κινηθεί γρήγορα και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στο Ελληνικό και στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η μάχη της καθημερινότητας είναι για άλλη μια φορά το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ που έως τώρα δεν έχει κερδηθεί. Η στήριξη του μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης που έχει παραμεληθεί αποτελούν προτεραιότητα το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Σήμερα το βράδυ στις 7 θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που θα παρουσιαστεί ο δήμοσιος απολογισμός του έργου του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο. Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά είναι μέσα στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού και δεν είναι τυχαία η παρουσία του σε άλλη μια δημόσια εκδήλωση με τίτλο: “Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη - Όχι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά οπισθοδρόμηση - Η πρόκληση των Ευρωεκλογών.”...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: