9.1.17

FT: Σε δίλημμα η Ελλάδα...

λόγω των οκτώ Τούρκων στρατιωτών...

«Δίλημμα» αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών που μετέβησαν στην Ελλάδα για να...
ζητήσουν άσυλο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τονίζει δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα». Αλλά ο ίδιος και η αριστερή κυβέρνησή του πρόκειται να αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εγχώρια αλλά και στην Ευρώπη, σε περίπτωση που προχωρήσουν με την έκδοση, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι FT αναφέρουν πως, σε τηλεφωνική επικοινωνία, εκπρόσωπος των οκτώ στρατιωτών δήλωσε πως αρνούνται σθεναρά τους ισχυρισμούς πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ένας ύποπτος παραβάτης κινδυνεύει να βασανιστεί. Και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία πως «κάνει τα στραβά μάτια» σε κατηγορίες για βασανισμό, ξυλοδαρμό και άρνηση πρόσβασης σε δικηγόρο, για ανθρώπους που κρατούνται ή έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τούρκοι αξιωματούχοι αρνούνται αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η υπόθεση αυτή των οκτώ στρατιωτικών επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, που έχουν δοκιμαστεί το τελευταίο διάστημα και από την άφιξη περισσοτέρων από 800.000 προσφύγων στην Ελλάδα από τη γείτονα χώρα από το 2015. «Πολιτικά, οι μετανάστες εξακολουθούν να είναι το βασικό ζήτημα», επιβεβαίωσε αξιωματούχος στην Αθήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μετά τις πρώτες ακροάσεις στο πλαίσιο της υπόθεσης των οκτώ στρατιωτικών, δικαστήριο απέρριψε τον περασμένο μήνα τα αιτήματα έκδοσης για πέντε από τους οκτώ άνδρες. Η υπόθεση έχει πάει στον Άρειο Πάγο, καθώς το εφετείο ακύρωσε την απόρριψη των αιτημάτων.

Αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα «σεβαστεί και υποστηρίξει» την απόφαση του δικαστηρίου, κάποιοι φοβούνται πως η πολιτική παίζει τον ρόλο της στην υπόθεση. «Αν η Ελλάδα στείλει πίσω τους Τούρκους αξιωματικούς, η κυβέρνηση θα δεχθεί κατηγορίες (…) ότι προσπαθεί να κατευνάσει την Άγκυρα γιατί αισθάνεσαι σε μειονεκτική θέση αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο Άρης Χατζής, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτικός σχολιαστής...

Πηγή: Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: