31.1.17

Τσίπρας: Ο εθνικισμός αποτελεί απειλή για τα Βαλκάνια...


Τσίπρας από Βελιγράδι: Προκλήσεις και παραβιάσεις δεν βοηθούν στο κοινό μέλλον των Βαλκανίων
ΒΙΝΤΕΟ...
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογο του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τόνισε πως αποφάσισαν την...
περαιτέρω αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας, ενώ ανέφερε ότι οι δύο χώρες «στις κρίσιμες στιγμές βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά». Ο Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.
Όπως ανέφερε ο Α. Τσίπρας πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών. «Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελιξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας καθώς και της οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απειλή ο εθνικισμός»

Παράλληλα, υπογράμμισε προς τον Βούτσιτς ότι το μέλλον των Βαλκανίων κινδυνεύει από τις εθνικιστικές μισαλλόδοξες φωνές, ενώ υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του Κοσσόβου.

«Τα Βαλκάνια, πέραν των υπολοίπων, αντιμετωπίζουν και τις δικές τους προκλήσεις. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις εθνικιστικές, αλυτρωτικές και μισαλλοδοξες φωνές. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών. Η
ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα».

Ευχαριστημένος ο Βούτσιτς για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς,  ευχαρίστησε την Ελλάδα  που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ενώ δήλωσε ότι «οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον».

Παράλληλα, ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οικονομικά θέματα, η βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς και κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων με πρώτη την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και θέματα περιφερειακής σταθερότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: