31.1.17

Δεν κάνει βήμα πίσω ο Ξυδάκης ...

Επιμένει ο Ξυδάκης στη συζήτηση για δραχμή: Επτά χρόνια είναι τεράστιο σπιράλ με πόνο...
...για τις δηλώσεις περί δραχμής: Να αποκτήσει ελπίδα ο λαός με κάθε εργαλείο...
Νέα παρέμβαση, η τρίτη μέσα σε διάστημα επτά ωρών, από το Νίκο Ξυδάκη για την...
ανάγκη συζήτησης του ενδεχομένου επιστροφής στη δραχμή.
   Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, προσερχόμενος στη Βουλή των Ελλήνων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Από το περιστύλιο της Βουλής, αναφέρθηκε στην εποχή των μνημονίων επισημαίνοντας: «Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η επταετία (σσ. εννοεί την χρονική περίοδο που η Ελλάδα είναι σε καθεστώς μνημονίων). Επτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε».

Διαβάστε την απομαγητοφώνηση των δηλώσεων του Νίκου Ξυδάκη στη Βουλή, τρίτη φορά σήμερα, για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή:

«Κατ' αρχάς έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της.

Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό "πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές.

Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα.



Δημ: Εκ των υστέρων και βλέποντας το σάλο που έχει προκληθεί μήπως ήταν λάθος το timing;



Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρισσεία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε.



Δημ: Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; (όχι όι)Ή επανέρχεστε στο παλιό του κυρίου Τσίπρα ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;

Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.

Δημ.; Με ευρώ;

Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ

Δημ: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής

Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.

Δημ: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;

Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: