30.1.17

Γαβρόγλου και Σκυλακάκης...


Σύμφωνα με πληροφορίες  μια ομάδα περίπου 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει στο Μαξίμου πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τα...
μέτρα που προτείνουν ΔΝΤ και ευρωπαίοι. Περιττόν. 

Ο ίδιος ο Τσίπρας το έχει δηλώσει πριν μερικές μέρες και είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς ότι θα υπαναχωρήσει, διότι αυτό θα ήταν ένα μοιραίο πλήγμα για το κύρος του. 


Το ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να φέρει τέτοια μέτρα στη Βουλή, το εξηγήσαμε ήδη: δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να το κάνει άνευ εκλογών και επιπλέον δεν την συμφέρει κιόλας, διότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει διάπλατα το δρόμο στη ΝΔ για μια ανέφελη διακυβέρνηση τετραετίας. 

Εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει μειώσεις μισθών και συντάξεων και ένα 4ο μνημόνιο και μετά πάει σε εκλογές το 2019 - τις οποίες φυσικά θα χάσει- τότε τι ακριβώς θα κάνει ο Κυριάκος ως πρωθυπουργός, εκτός από το να μειώσει τους φόρους;

Το πρόβλημα είναι δομικό: εάν η κυβέρνηση υποχωρήσει στην απαίτηση αυτή των δανειστών θα έχει μετατοπιστεί στον πολιτικό και ιδεολογικό χώρο της ΝΔ. Θα υλοποιεί δηλαδή πρόγραμμα που δεν έχει ποτέ υιοθετήσει και που δεν είναι συμβατό με την ιδεολογία και την πολιτική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το μόνο που θα έχει μείνει τότε στην κυβέρνηση, ως στίγμα αριστερής διακυβέρνησης, θα είναι τα μαθήματα για τα δικαιώματα των τρανσέξοιυαλ, τα οποία ετοιμάζεται να φέρει ο Γαβρόγλου στα σχολεία. Άντε και η διδασκαλία του ισλάμ και του βουδισμού που ετοιμάζει ο Λιάκος. Αυτά. Τίποτε άλλο. Όλα τα υπόλοιπα θα ανήκουν, ως πρόγραμμα, στην ιδιοκτησία της ΝΔ.

Φυσικά, πολλοί διαφωνούντες βουλευτές δηλώνουν πως θα παραιτηθούν και δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση. Αρκετοί το έχουν δηλώσει και στον υποφαινόμενο προσφάτως, διευκρινίζοντας ότι προέρχονται από μια πολιτική παράδοση - του ΚΚΕ - που δεν επιτρέπει αντικομματικές ενέργειες. 

Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Ακόμη και αν μπουν στη θέση τους 30 πρόθυμοι να ψηφίσουν το ο,τιδήποτε τους φέρουν, πάλι ξαναγυρνάμε στο ίδιο σημείο: στην ψήφιση από τη Βουλή μέτρων μείωσης μισθών και συντάξεων και αύξησης των φόρων. 

Όσοι διάβασαν την έκθεση που πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα το ΔΝΤ τις επόμενες μέρες θα κατάλαβαν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εφαρμόσει το ευαγγέλιο του νεοφιλελευθερισμού: μειώσεις δημοσίων δαπανών, πωλήσεις δανείων σε funds, άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων, ομαδικές απολύσεις, μείωση συντάξεων, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις άμεσα. Αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 17; 

Ο Α. Φλαμπουράρης ωστόσο - και άλλοι πολλοί - ισχυρίζονται πως φτάνουμε στο τέλος και τα καλύτερα έρχονται σε μερικούς μήνες με ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας. Προφανώς δεν πρόκειται να τρίψουμε τα μάτια μας από ανάπτυξη, αυτό μοιάζει με προφητεία του γέροντα Παϊσίου. Διότι το ταμείο μιλάει για ανάπτυξη πέριξ του 1%. 

Αλλά ακόμη και έτσι να ήταν, μια τέτοια ανάπτυξη, που θα προκύπτει από εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων μέτρων θα καταστρέψει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές θα γίνουν πολύ πριν η ανάπτυξη αυτή προκαλέσει εκλογικές μετατοπίσεις. 

Αντιθέτως, κατά την έλευσή της θα έχει ωθήσει και τα τελευταία κοινωνικά στρώματα, που ακόμη στηρίζουν την κυβέρνηση, στην οργή και την απογοήτευση.

Η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή μια καλή ευκαιρία να καθαρίσει το τοπίο και να επεξεργαστεί μια λογική αντιπολιτευτική πορεία σε συνεργασία με τους συγγενείς πολιτικούς χώρους, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια επόμενη κεντρο - αριστερή διακυβέρνηση.

Άλλη επιλογή δεν έχει. Εάν δεχθεί αμάσητο το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα των δανειστών θα της μείνει στα χέρια μόνον η διεμφυλική εκπαίδευση του Γαβρόγλου, η διδασκαλία του Κορανίου του Λιάκου και η οργάνωση των hot - spots του Μουζάλα.

Όλα τα υπόλοιπα θα είναι του Σκυλακάκη...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: