31.1.17

«Μοναχικός λύκος» ο δράστης στο Κεμπέκ...

Ο Γαλλοκαναδός φοιτητής Αλεξάντρ Μπισονέτ παραμένει ο μοναδικός ύποπτος για τη χθεσινή επίθεση στο...
Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο του Κεμπέκ και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο έξι ατόμων εκ προμελέτης.

Η αστυνομία αρνήθηκε να συζητήσει για τα πιθανά αίτια της επίθεσης. «Το θεωρούν ως συμβάν μοναχικού δράστη», σχολίασε ανώνυμη πηγή γνώστης του θέματος.

Ο δεύτερος συλληφθείς για την επίθεση, Μαροκινός Μοχάμεντ ελ Χαντίρ, τώρα θεωρείται μάρτυρας, είπε η ίδια πηγή.

Σε μήνυμά του ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, χαρακτήρισε τρομοκρατική την επίθεση. Απηύθυνε όμως ένα προσωπικό μήνυμα στο ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους στον Καναδά:

«Να ξέρετε ότι σας εκτιμούμε. Εμπλουτίζετε την χώρα που μοιραζόμαστε με αμέτρητους τρόπους. Αποτελεί το σπίτι σας. Το τρομερό χθεσινοβραδινό έγκλημα εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας αποτελεί πράξη τρομοκρατίας εναντίον του Καναδά και εναντίον όλων των Καναδών. Θα θρηνήσουμε μαζί σας. Θα σας υπερασπιστούμε. Θα σας αγαπάμε. Και θα σταθούμε δίπλα σας».

Η επίθεση ήταν ασυνήθιστη για την Πόλη του Κεμπέκ, η οποία έχει λίγο παραπάνω από μισό εκατομμύριο πληθυσμό και η οποία έχει καταγράψει μόνο δύο φόνους για ολόκληρο το 2015. Οι μαζικές επιθέσεις σπανίζουν στον Καναδά, όπου οι νόμοι κατοχής όπλων είναι αυστηρότεροι από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο υπουργός Ομοσπονδιακής Ασφάλειας Ράλφ Γκουντέιλ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Οτάβα ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο «εθνικό επίπεδο κινδύνου από τρομοκρατική επίθεση» από την τωρινή μεσαία διαβάθμιση επειδή «δεν υπάρχει πληροφόρηση γνωστή στην κυβέρνηση του Καναδά η οποία οδηγεί σε αλλαγή (επιπέδου) αυτή τη στιγμή».

Η επίθεση συνέπεσε με τις χαοτικές παρενέργειες και το κύμα κατακραυγής ενάντια στην ξενοφοβικό διάταγμα Τραμπ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: