31.1.17

Ξεκινά η συζήτηση για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο...

Ξεκινά το μεσημέρι στο βρετανικό κοινοβούλιο η συζήτηση του νομοσχεδίου που δίνει στην κυβέρνηση την...

εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. 

Από τους βουλευτές ζητείται «να μεταφέρουν στην πρωθυπουργό την εξουσία να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε.».

H συζήτηση θα συνεχισθεί αύριο 1η Φεβρουαρίου και στη συνέχεια στις 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου, οπότε και θα διεξαχθεί ψηφοφορία.

Αν και το κείμενο είναι εξαιρετικά μικρό και θεωρητικά θα μπορούσε να εγκριθεί πολύ γρήγορα, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση, έχει ήδη προκαλέσει την κατάθεση πέντε τροπολογιών που επιδιώκουν να σκοτώσουν εν τη γενέσει του το νομοσχέδιο.

Σε δύο από τις τροπολογίες αυτές, που δημοσιεύονται στο site του κοινοβουλίου, οι συντάκτες ζητούν να μην συζητηθεί το κείμενο διότι «έχει αποτύχει να εγγυηθεί τη μελλοντική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά».

Αλλη τροπολογία αρνείται την εξέταση του κειμένου διότι δεν ζητείται η γνώμη των τοπικών κοινοβουλίων για την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Μία τέταρτη τροπολογία ζητεί να μη συζητηθεί το νομοσχέδιο ελλείψει «λευκής βίβλου» για τη στρατηγική που σκοπεύει να τηρήσει η Μέι στις διαπραγματεύσεις.

Η πρωθυπουργός αποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα τη δημοσίευση μίας «λευκής βίβλου», με βάση το περιεχόμενο της ομιλίας της 17ης Ιανουαρίου κατά την οποία τάχθηκε υπέρ μίας απόλυτης ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα περιλαμβάνει έξοδο από την ενιαία αγορά και την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων της χώρας.

Ομως, παρά την επιμονή του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, αρνήθηκε να ορίσει ημερομηνία δημοσίευσης.

Οι τροπολογίες αυτές δεν έχουν και πολλές πιθανότητες να τελεσφορήσουν, καθώς το συντηρητικό κόμμα διαθέτει μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το Εργατικό Κόμμα έχει δεσμευθεί να μην μπλοκάρει το νομοσχέδιο.

Ωστόσο, 60 σελίδες τροπολογιών που έχουν ως στόχο να μεταβάλουν το περιεχόμενό του έχουν υποβληθεί και θα συζητηθούν την επομένη εβδομάδα. Στόχος τους είναι να αναγκασθεί η κυβέρνηση να δίνει λογαριασμό στο κοινοβούλιο σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας αποχώρησης.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιασθεί στη συνέχεια ενώπιον της Βουλής των Λόρδων, όπου νέες τροπολογίες είναι πιθανόν να κατατεθούν για συζήτηση πριν υποβληθεί στη βασίλισσα για να λάβει τη βασιλική έγκριση.

«Δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα κρίνει αν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει ή όχι από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή για το πώς πρέπει να το κάνει. Πρόκειται για την εφαρμογή μίας ήδη ειλημμένης απόφασης, έχουμε ήδη περάσει το σημείο μη επιστροφής», θα δηλώσει σήμερα ο Ντέιβιντ Ντέιβις υπουργός που είναι εξουσιοδοτημένος για το Brexit.

Η πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν από το τέλος του Μαρτίου. Η κυβέρνησή της έχει προειδοποιήσει ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση αυτό το χρονοδιάγραμμα...

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: