16.1.17

Ο φόβος του «σκληρού Brexit»...

Πτώση της στερλίνας στα 1,19 δολάριαταράζει τη στερλίνα...

Εν αναμονή της ομιλίας της Τερέζα Μέι, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη 17 Ιανουαρίου, αναταράξεις και...
πτώση της στερλίνας 1,5% έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι στα σχέδιά της είναι να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο της μετανάστευσης και τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες, με τη Βρετανία να αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο έλεγχος της μετανάστευσης ήταν ένα από τα ζητήματα-κλειδιά, τα οποία σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ωστόσο, οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταστήσει σαφές ότι η Βρετανία δεν μπορεί να επωφελείται από την κοινή αγόρα -με ελεύθερη διακινηση κεφαλάιων και εμπορευμάτων- και ταυτόχρονα να μην επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων.

Το ενδεχόμενο να μη διατηρήσει η Βρετανία το δικαίωμα να μετέχει στην κοινή αγορά έχει προκαλέσει συναγερμό στον βρετανικό χρηματοοικονομικό τομέα, που επιθυμεί να διατηρήσει το δικαίωμα να κάνει δουλειές σε ολόκληρη την Ε.Ε. Των 28.

Επίσης, έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει και στις ξένες εταιρείες που έχουν την έδρα τους ή παραρτήματα στη Βρετανία και δεν γνωρίζουν ποιο όροι θα διαμορφωθούν μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Οι σημερινές δημοσιογραφικές πληροφορίες προκάλεσαν πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας κατά 1,5%, κάτω από τα 1,2 δολάρια, χαμηλό τριών μηνών.

Η στερλίνα έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας από τις 23 Ιουνίου που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.
Μέι: Εικασίες

Από την πλευρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός διαψεύδει τα δημοσιεύματα και μέσω της εκπροσώπου της, Χέλεν Μπάουερ, δήλωσε ότι «είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετύχουμε τη σωστή συμφωνία, μια συμφωνία που να έχει νόημα για όλους μας».

Ωστόσο, ελέχιστες πληροφορίες έχουν δοθεί ακόμη και σε υψηλόβαθμος δημόσιους αξιωματούχους για το τι θα περιλαμβάνει η ομιλία της Τερέζα Μέι, η οποία αρνείται τόσο τον όρο «σκληρό» όσο και τον όρο «ήπιο» Brexit.

Η εκπρόσωπός της είπε πάντως ότι η Τερέζα Μέι θα ζητήσει τη δημιουργία μιας «οικουμενικής Βρετανίας», ανοιχτής στον κόσμο, που ταυτόχρονα «θα χτίσει μια νέα και θετική σχέση με τους Ευρωπαίους φίλους και γείτονές της».

Ωστόσο η πρωθυπουργός Μέι έχει αρνηθεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη διαπραγματευτική της στρατηγική, με το επιχείρημα ότι έτσι θα εξασθενήσουν οι θέσεις της χώρας.

Η μυστικοπάθεια αυτή έχει προκαλέσει σχόλια ότι η συντηρητική κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς.

Πάντως, το ενδεχόμενο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτό, δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» ότι η Βρετανία ελπίζει να διατηρήσειτην πρόσβαση στην κοινή αγορά, αλλά είναι διατεθειμένη να «αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της».

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Βρετανίας φαίνεται να υπολογίζει σε διμερείς συμφωνίες με τους εταίρους της, παράλληλα με την παρουσία της στην Ε.Ε., πράγμα που αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο...


efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: