15.1.17

Ο γρίφος του Σόιμπλε: Με ή χωρίς το ΔΝΤ;...


Ευρώπη και Αθήνα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών, που άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προειδοποιώντας όμως ότι ...
χωρίς το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει μνα ληφθούν νέες αποφάσεις και άρα σκληρότερα μέτρα.

Η κυβέρνηση έσπευσε να ερμηνεύσει τις δηλώσεις Σόιμπλε στην Süddeutsche Zeitung ως αποδοχή των πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς για αποχώρηση του ΔΝΤ, ωστόσο το Βερολίνο δεν έφυγε ποτέ από την θέση του. Η παρουσία του Ταμείου και μάλιστα με χρηματοδοτική συμβολή αποτελεί πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τις δηλώσεις Σόιμπλε μιλά για κινήσεις τακτικής. «Στο Βερολίνο και ειδικά στην Αθήνα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές σάστισαν. Αλλάζει ξαφνικά ο Σόιμπλε τη στρατηγική του; Λαμβάνει προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση; (σ.σ. το πρόγραμμα). Το γερμανικό υπ. Οικονομικών σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις του Σόιμπλε αφορούσαν ένα καθαρά υποθετικό ενδεχόμενο. ‘Εμμένουμε στο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει', δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου», επισημαίνει η εφημερίδα.

Η δήλωση Σόιμπλε δεν καθόλου απερίσκεπτη. Ειδικά σε μια περίοδο που μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία «θα ήταν εφιάλτης» για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ.

Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα ήταν «το σοβαρότερο όλων των πιθανών ατυχημάτων για το Βερολίνο», σχολιάζει επίσης η Handelsblatt, καθώς τότε θα έπρεπε η γερμανική βουλή να ψηφίσει εκ νέου για το ελληνικό πρόγραμμα, με την επίτευξη πλειοψηφίας να είναι «υπερβολικά αβέβαιη» εντός της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων. Επιπλέον μια τέτοια ψηφοφορία λίγους μήνες πριν τις εκλογές θα ήταν η «ιδανική πάσα» για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD. «Αυτή την ψηφοφορία δεν τη θέλει κανείς, ούτε ο Σόιμπλε», σημειώνουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλο.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «αυτό το γνωρίζει και ο Σόιμπλε. Γι' αυτό οι δηλώσεις του έχουν μάλλον χαρακτήρα τακτικής. Ο γερμανός υπ. Οικονομικών έστειλε έτσι ένα μήνυμα στην Ελλάδα: Δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα. Και έστειλε και μήνυμα στους δικούς του ανθρώπους: Αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια εφιαλτική ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ λίγο πριν τις εκλογές, πρέπει τους προσεχείς μήνες να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ – και σε αυτή τη διαδικασία να κάνουμε και υποχωρήσεις».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: