10.1.17

Αυξάνεται η πίεση...

Τούρκοι αξιωματικοίγια μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών...

«Επώνυμες» φωνές καλούν τη Δικαιοσύνη να αποφασίσει υπέρ της μη έκδοσης στην Τουρκία, των οκτώ στρατιωτικών που...
έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου, αλλά και στις 11 και 13 του μηνός, θα συζητηθούν οι αιτήσεις αναίρεσης των Τούρκων αξιωματικών, μετά την απόρριψη αιτήματος για κοινή δικάσιμο για όλους, στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω στρατιωτικοί είχαν προσγειωθεί με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

Στο θέμα των «8» αναφέρθηκε με άρθρο του στην αμερικανική Wall Street Journal και ο Έλληνας συγγραφέας και μαθηματικός Απόστολος Δοξιάδης. Ο γνωστός συγγραφέας υπογραμμίζει ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, το καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη και καλεί την Ελλάδα να μην βάψει τα χέρια της με το αίμα οκτώ νέων ανθρώπων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δοξιάδης κάνει επίσης επίκληση στη Δημοκρατία, θυμίζοντας ότι αυτή γεννήθηκε στη χώρα μας, και αναφέρεται στις κόκκινες γραμμές, τις οποίες συχνά-πυκνά επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν θα τις διαβεί. «Αν η Ελλάδα αποφασίσει τελικά να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, θα έχει διαβεί μια πολύ μεγάλη κόκκινη γραμμή. Μεγάλη, γιατί διαχωρίζει τη δημοκρατία από τον αυταρχισμό. Και κόκκινη από το αίμα οκτώ νέων ανθρώπων» σημειώνει μεταξύ άλλων. 

Παράλληλα, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, «ακατανόητη, ομολογουμένως, την τριχοτόμηση μιας ενιαίας υπόθεσης, στον βαθμό που εμφανίζει τη Δικαιοσύνη εκτεθειμένη στον κίνδυνο αντιφατικών αποφάσεων» και προσθέτει: «Δεν έγινε, άραγε, αντιληπτό από την ηγεσία της Δικαιοσύνης το πολιτικό αδιέξοδο που θα προκληθεί στην περίπτωση που τα τρία συμβούλια αποφανθούν διαφορετικά επί των αυτών πραγματικών περιστατικών;». Και  συνεχίζει: «αν, κάτι που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί, το άλλο συμβούλιο ταχθεί υπέρ της έκδοσης, η τύχη των αντιστοίχων εκζητουμένων μεταβιβάζεται και εναπόκειται πλέον στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης και έτσι ένα αμιγώς δικαστικό θέμα θα μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα της εκτελεστικής εξουσίας!».

Επίσης, επισημαίνει: «Αν θα μπορέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση τους, όπως έχει εκ του νόμου δικαίωμα; Θα τον στηρίξει σε μια τέτοια απόφαση ο Πρωθυπουργός, ιδίως μετά τις διαβεβαιώσεις του προς τον Τούρκο ομόλογο του ότι θα τηρηθούν στην προκειμένη υπόθεση όλοι οι κανόνες της νομιμότητας;». Και καταλήγει: «Μετά και τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις μου επί του ζητήματος, απομένει μόνον να υποβάλω μία έκκληση προς τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου μας: να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προχωράει καθημερινά σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις. Και τούτο, γιατί η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παξινός, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σημείωσε τα εξής: 

Ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφανθεί αν θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπου τους περιμένουν  μετά βεβαιότητας απάνθρωπα βασανιστήρια και η ανυπαρξία των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης. Καλείται να αποφανθεί αν θα υπερισχύσει
το κράτος δικαίου, όπως συνέβη με τις δύο αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών ή θα υπερισχύσει η  πολιτική σκοπιμότητα, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη δήλωση κυβερνητικών παραγόντων, του κ. Τσίπρα μη εξαιρουμένου, που ουσιαστικά προκαταλαμβάνουν την
κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Καλούνται οι αρεοπαγίτες  να αποφανθούν εάν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υπαρκτά και στηρίζονται διαχρονικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη ή ποικίλλουν αναλόγως των περιστάσεων και της πολιτικής εμπλοκής. 

Η Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως έχει πράξει στον παρελθόν και σε ανάλογες περιπτώσεις, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει κατά συνείδηση και με βάση τη κείμενη νομοθεσία και την αναστολή ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του
ανθρώπου στη γείτονα χώρα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: