13.1.17

Προκαλεί η Τουρκία...

Νέα τουρκική πρόκληση για ελληνικά νησιά στο Αιγαίο: Οι προειδοποιήσεις της Άγκυρας - Η απάντηση της ΕλλάδαςΣυνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα προς την Ελλάδα, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι...
συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακό.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε προκλητικό μήνυμα στην Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου, σχέδιο που προανήγγειλε στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Ναυτιλίας με επιστολή που διαβίβασε ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός στη Βουλή.

Η Άγκυρα επικαλούμενη πως δεν κατονομάστηκαν τα νησιά, επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των “γκρίζων ζωνών”. Διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως: «ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση στην ελληνική βουλή, αναφέρθηκε σε σχέδια εποίκησης και κατασκευής έργων της ελληνικής κυβέρνησης σε 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε ποια νησιά περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός.

Η χώρα μας έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί de facto καταστάσεις από την Ελλάδα επί διαφιλονικούμενων γεωγραφικών σχηματισμών και ότι (αυτές οι καταστάσεις) δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ. Αναμένουμε από τη γείτονά μας την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική σε ένα τέτοιο θέμα λεπτής ευαισθησίας τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για την κοινή μας γνώμη».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών να καθιστούν σαφές πως το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης...

Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: