14.1.17

Σοσιαλιστές όλων των τάσεων... διχαστείτε!...


Με κοινό στόχο να αποτρέψουν την ήττα της Aριστεράς στις προεδρικές εκλογές, οι προεδρικοί υποψήφιοι που συμμετέχουν στις...
προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος προσπάθησαν να δείξουν συσπείρωση, παρά τις διαφορές τους, στην πρώτη τηλεοπτική τους αντιπαράθεση. 

Στο ντιμπέιτ που διήρκεσε δυόμισι ώρες, οι εφτά υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα παρουσίασαν τα προγράμματά τους και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την οικονομική και κοινωνική πολιτική, την ασφάλεια, την τρομοκρατία.

Την εκπομπή παρακολούθησαν 3,8 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ το πρώτο ντιμπέιτ της Kεντροδεξιάς παρακολούθησαν 5,6 εκατομμύρια άτομα. 

Αναλυτές των ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η τηλεμαχία έγινε χωρίς εντάσεις, αλλά και χωρίς σημαντικές αποκαλύψεις σε προγράμματα και ιδέες.

Οι υποψήφιοι θέλησαν να δείξουν αλληλοσεβασμό για να αποφύγουν κριτικές από όσους εκτιμούν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει διχαστεί σε δύο «ασυμβίβαστες ιδεολογικές τάσεις», Σοσιαλδημοκρατία και Ριζοσπαστική Αριστερά. 

Οι κυριότεροι προεδρικοί υποψήφιοι των προκριματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι τέσσερις «άσπονδοι φίλοι» της γενιάς των πενηντάρηδων, οι οποίοι είχαν συμμαχήσει για τη δημιουργία ενός ανανεωτικού κινήματος στο Σ.Κ., αλλά σήμερα βρίσκονται σε ιδεολογική διάσταση. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς εκφράζει τη «δεξιά» τάση.

Τη ριζοσπαστική «αριστερή» πτέρυγα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος αντιπροσωπεύουν οι πρώην υπουργοί Αρνό Μοντμπούρ και Μπενουά Αμόν, που υποστηρίζονται από τους «αντάρτες» Σοσιαλιστές βουλευτές.

Ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Βανσέν Πεγιόν αντιπροσωπεύει την ολλανδική σοσιαλδημοκρατική τάση.

Το κίνημα της οικολογίας εκπροσωπούν ο Ζαν Λικ Μπεναμιάς, πρώην ευρωβουλευτής, πρόεδρος του «Δημοκρατικού Μετώπου» και ο Φρανσουά ντε Ρουζί, βουλευτής, πρόεδρος του «Οικολογικού Κόμματος».

Μόνη γυναίκα υποψήφια είναι η Σίλβια Πινέλ, πρώην υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, πρόεδρος του Κόμματος «Ριζοσπάστες της Αριστεράς». 

Οι προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 22 και 29 Ιανουαρίου.

Οι εφτά υποψήφιοι επιδιώκουν να προβάλουν στα 4 ντιμπέιτ τα προγράμματά τους και να αποδραματοποιήσουν τις ιδεολογικές τους αντιπαραθέσεις που προκάλεσαν βαθιά ρωγμή στην κυβερνητική πλειοψηφία και αποσταθεροποίησαν τον Φρανσουά Ολάντ, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει τις προεδρικές φιλοδοξίες του.

Σε ερώτηση για το πώς κρίνουν τη θητεία του Ολάντ, οι εφτά υποψήφιοι απάντησαν ότι θεωρούν τον απολογισμό αμφιλεγόμενο.

Ο Μανουέλ Βαλς εξέφρασε την «υπερηφάνειά» του για τα πεπραγμένα, άλλοι υποψήφιοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. 

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Οι υποψήφιοι αντιπαρατέθηκαν στον νόμο εργασίας που επέβαλε ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας τη διαδικασία του προεδρικού διατάγματος και τόνισαν ότι τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή στον τομέα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Στο θέμα της ασφάλειας επικρίσεις αντιμετώπισε ο Βαλς για ορισμένα μέτρα που προωθούσε, όπως η άρση υπηκοότητας για τρομοκράτες. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe για το δίκτυο BFM TV, ο Αρνό Μοντμπούρ κρίθηκε ως ο πιο αξιόπιστος υποψήφιος με ποσοστό 29%, έναντι του Μανουέλ Βαλς (26%) και του Μπενουά Αμόν (20%).

Οι συμπαθούντες σοσιαλιστές δίνουν το προβάδισμα στον Βαλς με ποσοστό 28%, έναντι του Αμόν (27%) και του Μοντμπούρ (23%). 

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τσουχτερή ήττα των σοσιαλιστών υποψηφίων και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 μονομαχία ανάμεσα στον συντηρητικό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν και στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι σήμερα η Αριστερά έχει κοπεί στα τρία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει κατακερματιστεί από τις αδελφοκτόνες έριδες. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν -ο οποίος δηλώνει ότι δεν ανήκει ούτε στην Αριστερά ούτε στη Δεξιά - είναι ο ανερχόμενος αστέρας της γαλλικής πολιτικής και δημιουργεί ισχυρό ρεύμα προτίμησης στην Κεντροαριστερά, κατεβαίνοντας ως ανεξάρτητος στις εκλογές.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις μάλιστα δείχνουν ότι ενδέχεται να περάσει μπροστά από τη Λεπέν στον πρώτο γύρο και να αναμετρηθεί στον δεύτερο με τον Φιγιόν. 

Ταυτόχρονα ο αριστερός προεδρικός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και τη Ριζοσπαστική Αριστερά, υιοθέτησε στην προεκλογική του εκστρατεία πιο ήπιο λεξιλόγιο, προβάλλοντας στρατηγική συμπαράστασης προς τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο και τονίζει ότι αυτός είναι ο «αυθεντικός» εκπρόσωπος της Αριστεράς. 

Ο Μακρόν και ο Μελανσόν, που προσελκύουν πλήθος συμπαθούντων σε ογκώδεις συγκεντρώσεις, ποντάρουν τώρα στην «εξασθένηση» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για να προσελκύσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Αριστεράς.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές ενδέχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα να διασπαστεί και να αποσυντεθεί, με την προσχώρηση σοσιαλιστών στο κίνημα του Μακρόν ή στο κίνημα του Μελανσόν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: