17.1.17

Δεσμεύεται για μη νομοθέτηση νέων μέτρων η κυβέρνηση...


Συνέντευξη Τυπου Δ. Τζανακόπουλου...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018, παρά τις πιέσεις των δανειστών. Εκτίμησε ότι ...
παρά το «άδειασμα» Σόιμπλε περί μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η θετική πορεία για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις των Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η θετική πορεία προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «σε πείσμα των καταστροφολογικών προβλέψεων της ΝΔ και του ΔΝΤ, επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των κυρίων Ρένγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ».

Ανυποχώρητος ο Σόιμπλε για ΔΝΤ

Ωστόσο, ο Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε την Τρίτη πως χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα θα καταστεί «παρωχημένο». Κούνησε για άλλη μια φορά το δάχτυλο στην ελληνική κυβέρνηση, συνιστώντας της να μην «ρισκάρει» τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Όπως υπογράμμισε, αν τεθεί το θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει η απόφαση αυτή να περάσει και πάλι από το γερμανικό κοινοβούλιο, καθώς θα τεθεί θέμα νέου προγράμματος. «Η γερμανική Bundestag πρώτα θα πρέπει να συζητήσει και να συμφωνήσει εάν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος».

«Δεν βρίσκεται λύση σε τεχνικό επίπεδο»

Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, στόχος της κυβέρνησης είναι στο επόμενο Eurogroup να γίνουν τα απαραίτητα βήματα υπέρβασης της συμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και των άλλων μερών. Το θετικό είναι, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι όλοι δέχονται ότι η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους.

«Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρωθεί άμεσα η β' αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, τόνισε, ώστε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης το α' τρίμηνο και να επιταχύνουμε έξοδο στις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βλέπει» σημαντικά βήματα προόδου στο Κυπριακό

Αναφερόμενος στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως «κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό» και στάθηκε στη διαρκή επικοινωνία ανάμεσα σε Α. Τσίπρα και Ν. Αναστασιάδη, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα βήματα προόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό ήταν σημαντικά και πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν 18-20 Ιανουαρίου σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: