13.1.17

Ψαλίδι 20% στις νέες συντάξεις...

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου
Προετοιμασμένοι για «τσεκούρι» έως 20% θα πρέπει να είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης εντός του 2017.

Η αιτία βρίσκεται στα ψιλά γράμματα των...
εγκυκλίων και του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος ναι μεν προβλέπει «μπόνους» μετάβασης στο νέο σύστημα της εθνικής-ανταποδοτικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν έως το 2018, όμως θέτει ένα «αλλά», που αφήνει εκτεθειμένους σε μείωση 50.000-60.000 υποψήφιους συνταξιούχους.

Ο λόγος είναι βέβαια ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προνοεί ομαλή μετάβαση μόνο για όσους έχουν μειώσεις άνω του 20%.

Με βάση λοιπόν τις διατάξεις του ν. 4387/2016 όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από την εργασία τους μετά τη θέση σε ισχύ της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016 και έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018), θα λάβουν σύνταξη (εθνική σύνταξη και ανταποδοτική) υπολογισμένη μεν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (που είναι καταφανώς μικρότερα), αλλά και «προσωπική διαφορά», η οποία μειώνεται κάθε χρονιά ώστε να μηδενιστεί από την 1η-1-2019.

Οι προβλέψεις λοιπόν δίνουν για φέτος (2017) το 33% της προσωπικής διαφοράς και για το 2018 το 25% αυτής.

Ομως όπως προκύπτει από εκτιμήσεις η συντριπτική πλειονότητα των νέων συνταξιούχων κινείται σε όρια ελάχιστα κάτω του 20% σε σχέση με τον παλιό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρουν το μπόνους της «προσωπικής διαφοράς».

Στρατηγικοί στόχοι του υπ. Εργασίας για το 2017

Με την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ανάπτυξη ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία να ξεχωρίζουν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έθεσε 13 στρατηγικούς στόχους για το 2017.

Οι στόχοι αυτοί είναι:

1. Η παρακολούθηση για την εφαρμογή της επαναφοράς στην πράξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα (εθνικό και κλαδικό).

2. Η ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και κάθε μορφής παραβατικότητας στους χώρους εργασίας.

3. Η συστηματική παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, συμβουλών και πληροφόρησης για εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και προνοιακά ζητήματα.

4. Η ανάπτυξη στο σύνολο των εργασιακών χώρων (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στηριγμένο στις προτεραιότητες της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

5. Η αυστηροποίηση των διαδικασιών συμφιλίωσης και διαμεσολάβησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων εργοδοτικών αυθαιρεσιών στον χώρο της εργασίας.

6. Η ανάπτυξη πολιτικών προσαρμογής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην αλλαγή και στις επιπτώσεις της κρίσης - με προγράμματα επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης και καινοτομίας και επιμόρφωση και επαναπιστοποίηση προσόντων για τους εργαζόμενους.

7. Η ανάπτυξη ενεργητικών πολιτικών για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

8. Η εφαρμογή και θέση σε λειτουργία του νέου ενιαίου οργανωτικού μοντέλου του ασφαλιστικού συστήματος (ΕΦΚΑ) για τη γρηγορότερη, αποτελεσματικότερη και φιλική προς τους ασφαλισμένους παροχή υπηρεσιών (άμεση απόδοση συντάξεων κ.λπ.).

9. Η καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ενταξης για όλες τις κατηγορίες των πολιτών που σήμερα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και αντιμετωπίζουν το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού.

10. Η λειτουργική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

11. Η καθιέρωση συστημάτων διοικητικού εκσυγχρονισμού και μεθόδων στρατηγικού σχεδιασμού για όλα τα πεδία αρμοδιότητας του υπουργείου και για την αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτει αυτό και οι εποπτευόμενοι φορείς του προς όφελος των πολιτών.

12. Η καθιέρωση Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία προς όφελος του πολίτη.

13. Η καθιέρωση Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ενταξη των Ρομά.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: