1.10.12

Επανεξελέγη πρόεδρος του ΑKP ο Ερντογάν...

Για τρίτη και τελευταία φορά εξελέγη πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΑΚΡ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα.

Πρόκειται για ...
το τελευταίο συνέδριο του κόμματος στο οποίο ο Ερντογάν συμμετέχει ως πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος, αφού το καταστατικό του ΑΚΡ απαγορεύει ο αρχηγός του να επιδιώξει την επανεκλογή του για περισσότερες από τρεις συνεχόμενες θητείες.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, που θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας το 2014, τόνισε στην ομιλία του, που διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα των συνέδρων, ότι είναι σημαντικότερο να υπηρετείς το λαό από το να έχεις ένα αξίωμα.

« Δείξαμε σε όλον τον κόσμο πως μπορεί να υπάρξει μια προηγμένη δημοκρατία σε μια χώρα με ισχυρή μουσουλμανική πλειονότητα», τόνισε ο Ερντογάν στο συνέδριο το οποίο παρακολούθησαν εκατοντάδες ξένοι προσκεκλημένοι ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Αιγύπτου ,Μοχάμεντ Μόρσι, ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί και ο ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ.

Η ομιλία του ερμηνεύεται ως ένα ισχυρό σημάδι ότι ο Ερντογάν θέλει να είναι ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του 2007, οι πρόεδροι της χώρας εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία για μια πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί μόνο μια φορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλιικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: