1.10.12

Ιαπωνία: Παραίτηση κυβέρνησης και ανασχηματισμός...

Εν μέσω έντασης με την Κίνα και μείωσης της δημοτικότητας του πρωθυπουργού...
Παραιτήθηκε η ιαπωνική κυβέρνηση σήμερα στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που είχε προγραμματίσει ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και...
ενώ δεν υπάρχουν σημάδια επίλυσης της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα σε Ιαπωνία και Κίνα.

«Ο πρωθυπουργός μάς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Όλοι οι υπουργοί παραιτήθηκαν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα.

Ο Νόντα, που επανεξελέγη πρόσφατα επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, θα ανακοινώσει μέσα στην ημέρα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ελπίζει να ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο τη δημοτικότητά του που μειώθηκε αισθητά μετά την υιοθέτηση νόμου που προβλέπει την αύξηση του φόρου κατανάλωσης. Για να το πετύχει αυτό δεσμεύτηκε προς την αντιπολίτευση ότι θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές «στο προσεχές μέλλον».

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, κύριος στόχος του ανασχηματισμού είναι το υπουργείο Οικονομικών, που θα αναλάβει ο Κορίκι Τζοτζίμα στη θέση του Τζουν Αζούμι, ο οποίος θα αναλάβει Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των δύσκολων βουλευτικών εκλογών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Κοϊτσίρο Γκέμπα και Σατόσι Μοριμότο θα παραμείνουν στις θέσεις τους, στη δύσκολη αυτή περίοδο της διπλωματικής κρίσης με την Κίνα.

Ο Νόντα είναι πιθανόν να διορίσει στη νέα του κυβέρνηση την Μακίκο Τανάκα, ένα πρόσωπο που θεωρείται κοντά στην Κίνα, ως ένδειξη καλής θέλησης προς το Πεκίνο.

Η κ. Τανάκα είχε διατελέσει για μικρό διάστημα υπουργός Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Κοϊζούμι. Είναι πιθανόν να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας. Ο διορισμός της θα είναι πάνω απ' όλα συμβολικός, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Είναι η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κακουέι Τανάκα που οδήγησε πριν από 40 χρόνια στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χώρών και η εικόνα παραμένει θετική στο Πεκίνο...
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: