30.10.12

Στο παραπέντε των μέτρων...


crime.gr

Της Έρρικας Βαλλιάνου

Έντονα μέχρι την τελευταία στιγμή αντιδρούν οι Δικαστές απέναντι στην κυβέρνηση που φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να...

μειώσει τις αποδοχές τους κατά 24% επιπλέον.

Όλες οι Δικαστικές Ενώσεις είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε περίπτωση που περάσει το μέτρο αυτό από τη Βουλή, ενώ ετοιμάζουν ήδη αγωγές για να τις καταθέσουν (όπως είχαν κάνει και παλιότερα με τα αναδρομικά τους και το κέρδισαν). «Οι δικαστές δεν θα τρώνε τα ληγμένα τρόφιμα» είπε με έμφαση ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Γιώργος Φαλτσέτος και συμπλήρωσε ότι οι δικαστές θα σηκώσουν στην πλάτη τους τα προβλήματα του ελληνικού λαού αλλά παράλλα θα ορθώσουν τείχο προστασία της Δικαιοσύνης».

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου τόνισε ότι το ποσοστό μείωσης στις αποδοχές τους που φθάνει μέχρι τώρα το 60% είναι υπερβολικό και παράλογο και δημιουργεί τη δικαιολογημένη εντύπωση ότι «ασκείται μια επιθετική πολιτική κατά των δικαστών με στόχο τον περιορισμό της ανεξαρτησίας και το πλήγμα του κύρους της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ Χρήστος Παπανικολάου είπε ότι «η κυβέρνηση πριονίζει το κλαδί που κάθεται η Δικαιοσύνη» με τελικό στόχο την υπαλληλοποίηση των Δικαστών. Από την Ένωση Εισαγγελέων ο Δημήτρης Μητρουλιάς επεσήμανε ότι« οι περικοπές στο μισθολόγιο των Δικαστών υπερβαίνουν κάθε όριο λογικής και νομιμότητας και θέτουν θέμα δυσλειτουργίας της Δικαιοσύνης», ενώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο η πρόεδρος Νίκη Θεοτοκάτου είπε ότι« το κράτος δικαίου οδηγείται σε κρίση».

Εν τω μεταξύ οι Γενικές Συνελεύσεις όλων των Δικαστικών Ενώσεων θα αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις αν ψηφιστούν τα μέτρα και πρώτη η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αποφάσισε την παράταση των κινητοποιήσεων μέχρι 12 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: