31.10.12

Όχι μόνο δεν έχω χρήματα στην Ελβετία...


... αλλά είμαι τόσο ασήμαντος ώστε κανείς δεν σκέφτηκε να με στοχοποιήσει...

Το αίσθημα της συντριβής είναι βαρύ για να το σηκώσω μόνος μου. Γι' αυτό πήρα τη γενναία απόφαση να το μοιραστώ μαζί σας, αγαπητοί μου αναγνώστες. Τρεις φορές τη διάβασα την...

άτιμη, χθες στα «Νέα». Τρεις φορές από την αρχή ώς το τέλος, κι είναι και μακρινάρι, τρεις φορές, όπως διαβάζεις τους καταλόγους με τους αριθμούς που κλήρωσαν στο λαχείο. Για να βεβαιωθώ ότι δεν διάβασα στραβά κι ότι κάπου ανάμεσα στα τόσα ονόματα θα βρω να φιγουράρει και το δικό μου, έστω κάποιο που να του μοιάζει.
Ελπίζοντας, όπως αντιλαμβάνεστε, πως κάποτε είχα κι εγώ καταθέσει τα περισσευούμενα στην HSBC και με τα χρόνια τα ξέχασα. Διότι πραγματικός πλούσιος είναι αυτός που δεν ξέρει τι έχει, κι είχα κι εγώ την ελπίδα πως για μια φορά στη ζωή μου θα νιώσω κάπως πλούσιος. Ή, ακόμη κι αν δεν τα είχα καταθέσει εγώ, κάποιος θείος που έφυγε κάποτε για την Ακτή του Ελεφαντοστού και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του, αλλά αυτός δεν μας ξέχασε και μου άφησε το πολυπόθητο καταπίστευμα - αυτό γύρω από το οποίο διεξάγεται το δράμα στη σειρά με τον δούκα που φιλάει τον λακέ στο στόμα. Και οι ελβετοί καλβινιστές δεν με είχαν ειδοποιήσει, όμως τώρα θα έπαιρνα το πρώτο αεροπλάνο και θα πήγαινα να τους την τρίψω στην μούρη. Η συντριβή έγινε ακόμη βαρύτερη όταν αναλογίστηκα πως όχι μόνο δεν έχω χρήματα στην Ελβετία, αλλά είμαι τόσο ασήμαντος ώστε κανείς δεν σκέφτηκε να με στοχοποιήσει, να με μετατρέψει από απλό αγανακτισμένο πολίτη σε θύμα πολιτικής δίωξης. Κι έτσι, ένα ψυχικό ράκος στην κυριολεξία, προκειμένου να μη με ρουφήξει το φρικαλέο νοηματικό κενό της λίστας, μάζεψα ό,τι δυνάμεις μού απέμειναν για να το φιλοσοφήσω λίγο. Και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι και ο κ. Παπακωνσταντίνου που την έχασε και ο κ. Βενιζέλος που ούτε την έχασε ούτε τη διάβασε και οι κύριοι του ΣΔΟΕ που την περιέφεραν, όλοι αυτοί εμένα σκέφτονταν. Είχαν προβλέψει την αντίδρασή μου και για να με σώσουν από την κατάθλιψη το έπαιζαν «κάτι μου είπαν για σένα, αλλά δεν σ' το λέω γιατί είμαστε φίλοι». Διότι υποθέτω ότι δεν είμαι ο μόνος που βρίσκεται σ' αυτή την κατάσταση σήμερα. Πολλοί συμπολίτες μου, των οποίων και αυτών τα ονόματα απουσιάζουν από τη λίστα, θα ζουν ο καθένας το δικό του μικρό προσωπικό δράμα. Και οι σοφοί πολιτικοί άνδρες σκέφτηκαν, και σωστά, πως η Ελλάδα δεν χωράει άλλους καταθλιπτικούς. Εξάλλου, αν είχαν κάνει τις δέουσες έρευνες και έβρισκαν ποιοι από τη λίστα οφείλουν χρήματα στην Εφορία τι θα είχαν καταφέρει; Θα τα είχαν εισπράξει και θα τα είχαν ήδη ξοδέψει. Φυλάγοντας όμως τη λίστα ως κόρην οφθαλμού, όπως ο Καποδίστριας τις πατάτες, μας προετοίμασαν για να την καταπιούμε αμάσητη.
Και επί τη ευκαιρία να συγγράψουμε μερικές διατριβές για την ελευθεροτυπία, γεγονός που, όπως και να το κάνουμε, εμπλουτίζει τη δημοκρατία μας με νέες ιδέες, ενδυναμώνει το ήθος μας και σε γενικές γραμμές κάνει καλό στις δύσκολες στιγμές που ζούμε.


Τάκης Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: