31.10.12

Ακόμη πιο βαθιά το μαχαίρι στις συντάξεις...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ειρήνη Χρυσολωρά
Mε ένα βαρύ πακέτο μέτρων 9,2 δισ. ευρώ, το οποίο ενισχύθηκε - μάλιστα - την τελευταία στιγμή με βαθύτερες από τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις συντάξεις, κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός του 2013 στη Βουλή, με στόχο να έχει ψηφιστεί ώς τις 11 Νοεμβρίου, πριν από...
το κρίσιμο Eurogroup που αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.
Με βάση το σενάριο της τελευταίας στιγμής, που ανέτρεψε τους μέχρι προχθές σχεδιασμούς, οι συντάξεις πρόκειται να μειωθούν από τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά 5%-25%.
Ο υπολογισμός αφορά το σύνολο των συντάξεων, μαζί με τις επικουρικές.
Η αλλαγή αυτή έγινε στο παρά πέντε της κατάθεσης του προϋπολογισμού, επειδή αποσύρθηκε το μέτρο που προέβλεπε αναδρομική μείωση του εφάπαξ για όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί, με παρακράτηση του 3% των συντάξεών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις συντάξεις προέβλεπε μέχρι προχθές μειώσεις 3%-12%.
Από την εγκατάλειψη του μέτρου της αναδρομικής μείωσης του εφάπαξ χάθηκαν περίπου 500 εκατ. ευρώ, που αναπληρώθηκαν τελικά με το μεγαλύτερο μαχαίρι στις συντάξεις.

ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ. Το βαρύ πακέτο οδηγεί τη χώρα ακόμη βαθύτερα στην ύφεση, με το ΑΕΠ να προβλέπεται - στον προϋπολογισμό - να υποχωρεί κατά 4,5%, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που είχε κατατεθεί πριν από έναν μήνα, με μέτρα 7,8 δισ. ευρώ προέβλεπε ύφεση 3,8%. Εκτοτε, όμως, η τρόικα κλιμάκωσε τις πιέσεις της για να ληφθεί το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ εντός του 2013, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται και οι συνθήκες της ύφεσης. Πάντως, η τρόικα είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη από την κυβέρνηση και θεωρεί ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,2%.
Εξάλλου, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (μετά την αφαίρεση των τόκων). Η τρόικα εκτιμούσε, στο σχέδιο Μνημονίου, ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2013 θα ήταν μηδενικό.
Ο προϋπολογισμός, όπως και το πολυνομοσχέδιο με τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ακολουθήσει, είναι προαπαιτούμενα, με βάση τις εντολές της τρόικας, για την εκταμίευση...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: