31.10.12

Απλήρωτα τα «μπλοκάκια» του ΔΟΛ...



Tο «χαρτί» της πίεσης των τραπεζών και τα σενάρια της επόμενης ημέρας...
Το χαρτί της.. τραπεζικής δόσης παίζουν για μια ακόμη φορά στον ΔΟΛ. Την πολύμηνη ηρεμία στη Μιχαλακοπούλου διαδέχεται αγωνία και σειρά περίεργων, αλλά και ανησυχητικών κινήσεων, που ... γίνονται τα τελευταία 24ωρα. Η πρώτη κίνηση ήταν να ανασταλούν οι πληρωμές μεγάλου αριθμού εργαζομένων που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Το λογιστήριο αναφέρει στους ενδιαφερόμενους ότι υπάρχει εντολή για αναστολή πληρωμών στα μπλοκάκια μέχρι νεοτέρας. Επίσης υπάρχει πληροφορία – η οποία δεν είναι διασταυρωμένη – ότι όσοι συνεργάτες του ΔΟΛ είχαν βγει εκτός μισθολογίου τα τελευταία χρόνια, είτε με τα προγράμματα εθελουσίας είτε συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά συνέχιζαν να εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ειδοποιήθηκαν ότι διακόπτεται οριστικά η συνεργασία μαζί τους.

Μια δεύτερη – τουλάχιστον, περίεργη κίνηση είναι οι κλήσεις που έχουν δεχτεί αρκετοί εργαζόμενοι προκειμένου να δώσουν το βιογραφικό τους στην διεύθυνση προσωπικού. Ανάμεσα στους κληθέντες είναι και εργαζόμενοι που βρίσκονται στον ΔΟΛ 10 ακόμη και 15 χρόνια οπότε η αναζήτηση του βιογραφικού τους προκαλεί αν μη τι άλλο απορίες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το όργιο φημών που ξεκινά από τις μαζικές απολύσεις και καταλήγει στο άρθρο 99 δημιουργούν βαρύ κλίμα στο συγκρότημα.

Πάντως η γραμμή των στελεχών του ΔΟΛ είναι ότι πως οι τράπεζες για να συνεχίσουν την ροή χρηματοδότησης στον οργανισμό απαιτούν «περικοπές». Την ίδια δικαιολογία είχαν επικαλεστεί και στην προηγούμενη μαζική «αναδιάρθρωση» πριν από δύο χρόνια, ενώ και η οριζόντια μείωση του 20% πριν από λίγους μήνες στους μισθούς των εργαζομένων δεν έφεραν όπως φαίνεται αποτελέσματα.

Ωστόσο το θέμα – όπως περιγράφουν οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη Μιχαλακοπούλου είναι ότι κάθε φορά γίνονται κινήσεις χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο. Την τελευταία φορά το 90% των εργαζομένων που απολύθηκε ήταν χαμηλόμισθοι, οι οποίοι βρίσκονταν στην καρδιά της παραγωγής. ενώ άθικτα έμειναν, μεσαία και ανώτερα στελέχη που, είτε δεν κάνουν απολύτως τίποτα είτε ο τομέας τους παρουσιάζει παντελή αδράνεια ή συνεχείς αποτυχίες. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι υπάρχει στις λίστες μισθοδοσίας του ΔΟΛ πλήθος αργόμισθων, με τους οποίους κανείς δεν ασχολείται. Για αυτό και εσχάτως, ακούγεται έντονα ότι θα υπάρξουν πάλι μαζικές απολύσεις ή άλλες κινήσεις μείωσης του κόστους στη Μιχαλακοπούλου, οι οποίες όχι μόνο δεν θα λύσουν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα θα τα συντηρήσουν!

ΥΓ: Κόντρα στην 90χρονη πορεία του ΔΟΛ, ακούγεται και ένα άλλο σενάριο που ξαφνιάζει, για αυτό και πολλοί αρνούνται να το πιστέψουν. Το εν λόγω σενάριο κάνει λόγο για πρακτικές που ακολουθούν διάφοροι επιχειρηματίες εσχάτως και αφορά στην ίδρυση εταιριών, κάνοντας χρήση νομικών τερτιπιών που με την βοήθεια των νέων εργασιακών νόμων, δίνουν τη δυνατότητα «απομάκρυνσης» μεγάλου αριθμού εργαζομένων χωρίς ιδιαίτερο κόστος από τη μητρική εταιρία. Ενώ οι δραστηριότητες του οργανισμού θα μεταπηδήσουν στις νέες εταιρίες με πολύ λιγότερο και φυσικά φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: