31.10.12

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup χωρίς αποφάσεις...

Χωρίς να παρθούν αποφάσεις θα γίνει η σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου θα συζητηθούν ο τρόπος και οι όροι συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οι ... πολιτικές αποφάσεις προβλέπεται να ληφθούν στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου και σε αυτή θα κριθεί το ζήτημα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ανοιχτά παραμένουν ακόμη τα ζητήματα της μετακύλισης της εξυπηρέτησης του χρέους και της μείωσης των επιτοκίων προκειμένου να ανακουφιστεί η Αθήνα.

Στην παρούσα φάση είναι μάλλον απίθανο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με την συμμετοχή των επισήμων πιστωτών. Στο ενδεχόμενο αυτό αντιδρά κυρίως η Γερμανία. Με αυτό το δεδομένο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κάλυψη του κενού χρηματοδότησης που θα προκύψει από την επιμήκυνση του χρέους, η οποία θα πρέπει να θεωρείται «ειλημμένη απόφαση».

Την ευρωζώνη προβληματίζει, ωστόσο, η έγκριση του πακέτου των περικοπών ύψους 13,5 δισ. ευρώ από το ελληνικό κοινοβούλιο. Οι δανειστές θα αναμένουν την απόφαση της βουλής και την έκθεση της Τρόικα προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: