30.10.12

The day after: Οδηγίες αντιμετώπισης του τυφώνα Σάντι...

Αναλυτικές οδηγίες προς όσους βρίσκονται στην πορεία του Σάντι εκδίδουν τόσο οι ομοσπονδιακές Αρχές στην Ουάσινγκτον όσο και οι τοπικές Αρχές κάθε περιοχής που πλήττεται από τον τυφώνα.
Μια από τις απλούστερες αλλά σωτήριες οδηγίες είναι να ...
γεμίσει ο κόσμος την μπανιέρα του με νερό έτσι ώστε, αν υπάρξει διακοπή στην παροχή, να μπορεί να εξυπηρετηθεί έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη.

Η αστυνομία κάθε περιοχής, με τηλεφωνικό μήνυμα σε όλους τους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας, έδωσε και αυτή οδηγίες αλλά, κυρίως, όρισε τους χώρους στους οποίους μπορεί κάποιος να καταφύγει αν αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του. Οι χώροι αυτοί είναι, για παράδειγμα, ένα κοντινό σχολείο. Η αστυνομία συμβούλευσε όσους εγκαταλείψουν το σπίτι τους να πάρουν μαζί τους και τον σκύλο ή τη γάτα τους αλλά και την τροφή του διότι στους χώρους συγκέντρωσης δεν θα διατίθενται σκυλοτροφές και γατοτροφές.

Πριν από τον τυφώνα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συμβουλεύει τις οικογένειες να καταρτίσουν ένα σχέδιο συνάντησης των μελών αν χαθούν μεταξύ τους, να μάθουν σε τι υψόμετρο βρίσκεται το σπίτι τους και αν η περιοχή είναι επιρρεπής σε πλημμύρες. Πρέπει επίσης να καλύψουν τα παράθυρά τους με ειδικές κατασκευές ή ξύλινες σανίδες _ καθώς η κολλητική ταινία δεν εμποδίζει τα τζάμια από το να σπάσουν. Αν πρόκειται για ουρανοξύστη, οι ένοικοι πρέπει να καταφύγουν στον 10ο ή σε χαμηλότερο όροφο _ διότι οι τυφώνες πλήττουν χειρότερα τους επάνω ορόφους.

Οσο πλήττει ο τυφώνας, ο κόσμος πρέπει να ασφαλίσει το σπίτι του και να παρακολουθεί ραδιόφωνο ή τηλεόραση για πληροφορίες. Οι παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου, νερού να είναι κλειστές, ειδικά αν έχει δοθεί σχετική οδηγία, διαφορετικά το ψυγείο να λειτουργεί στη χαμηλότερη θερμοκρασία με τις πόρτες κλειστές.

Καλό είναι στο σπίτι να υπάρχουν προμήθειες για τρεις μέρες σε τρόφιμα που δεν χαλάνε _ όχι όμως τρόφιμα που προκαλούν μεγάλη δίψα. Αν κάποιος έχει ειδικές διαιτητικές ανάγκες, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη να είναι καλυμμένες για ένα τριήμερο.

Στη διάρκεια του τυφώνα ο κόσμος πρέπει να μένει μέσα στο σπίτι του, μακριά από πόρτες και παράθυρα και με τις εσωτερικές πόρτες του σπιτιού κλειστές. Να καταφύγει σε ένα μικρό εσωτερικό δωμάτιο, μια ντουλάπα ή ένα διάδρομο στο χαμηλότερο επίπεδο του σπιτιού, καθισμένος στο πάτωμα κάτω από ένα τραπέζι ή άλλο στιβαρό έπιπλο. Προσοχή, αν η καταιγίδα κοπάσει κανείς να μην σπεύσει να ξεμυτίσει από το καταφύγιό του γιατί μπορεί να είναι το μάτι του κυκλώνα και, μόλις περάσει, να ξαναρχίσουν να φυσούν οι δυνατοί άνεμοι.

Μόλις περάσει ο τυφώνας από μια περιοχή, αν κάποιος έχει χαθεί με μέλη της οικογένειάς του μπορεί να έρθει σε επαφή με τη FEMA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων) ή τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό για να τους εντοπίσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: