31.10.12

"Να ξεκαθαρίσουμε αν υπάρχει κυβερνητικός συνασπισμός" ...

«Θα δούμε, πρέπει να διευκρινιστούν κάποια πράγματα» ήταν η απάντηση κυβερνητικού παράγοντα στην ερώτηση εάν υπάρχει... κυβερνητικός συνασπισμός.
Η ψηφοφορία στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις και την τροπολογία που...
κατέθεσε αιφνιδίως χθες τη νύχτα ο υπουργός Οικονομικών για ένταξη στον ΕΟΠΥΥ κι άλλων ταμείων (μεταξύ αυτών και των δημοσιογράφων) έπληξε την κυβερνητική συνοχή.

Ως εκ τούτου, στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επικείμενη «μεγάλη» ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας επί των μέτρων.

Κι όπως λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού, «δεν θα φτάσουμε σ΄ αυτήν εάν δεν ξεκαθαρίσουμε εάν υπάρχει κυβέρνηση και εάν οι κυβερνητικοί εταίροι θα πορευθούν ενιαία».

Το «ατύχημα» φαίνεται πλέον να είναι «εξαιρετικά πιθανό» και ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει, κατά τις πληροφορίες, να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο. Προβάλλοντας ως ορατό ενδεχόμενο την «πτώση της κυβέρνησης, εκλογές, χάος».

Τι έγινε σήμερα στη Βουλή:

- Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά πρακτικά, απείχαν της ψηφοφορίας... δύο πολιτικοί αρχηγοί, των οποίων τα κόμματα μετείχαν σ΄ αυτήν και, επιπλέον, συγκυβερνούν. Οι Ευ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν έχουν δώσει εξηγήσεις ακόμη για τη στάση τους.

- Οι «γραμμές» στο ΠΑΣΟΚ έσπασαν, με αποτέλεσμα το άρθρο για τις αποκρατικοποιήσεις να περάσει με μόλις 148 «ναι», παρότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αριθμούν μαζί 160 βουλευτές. Από άποψη Κανονισμού η πλειοψηφία είναι ικανή, καθώς το αποτέλεσμα βγαίνει επί των παρόντων (σ.σ. στην ψηφοφορία μετείχαν 293 βουλευτές), πολιτικά ωστόσο μένει να αποτιμηθεί η εξέλιξη.

Οι εννέα ανταρσίες του ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ψηφοφορία» της επόμενης εβδομάδας για τα μέτρα.

- Το αλαλούμ που επικράτησε χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίσθηκε και νωρίς το πρωί: Ενώ είχε διαρρεύσει η πληροφορία από το οικονομικό επιτελείο ότι θα απέσυρε την τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ, δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας η απόφαση άλλαξε, με το επιχείρημα ότι δεν συναινούσε το ΠΑΣΟΚ. «Αν την αποσύρετε θα καταψηφίσουμε το υπόλοιπο νομοσχέδιο», φέρεται να διεμήνυσε, ενώ μέχρι στιγμής ουδείς από την Ιπποκράτους έχει διαψεύσει την πληροφορία.

- Το άρθρο 4 του νομοσχεδίου (σ.σ. κατάργηση εισφορών υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των ποσών που καταβάλλονται στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων) δεν πέρασε αφού συγκέντρωσε μόλις 146 «ναι». Το προεδρείο της Βουλής ανακοίνωσε αρχικά ότι... πέρασε, ενώ χρειάσθηκε μία ώρα για να διαπιστωθεί το λάθος...

Κατόπιν όλων αυτών, η κατάσταση είναι έκρυθμη και στις τρεις «κυβερνητικές» κοινοβουλευτικές ομάδες. Της ΝΔ επειδή δεν ξέρουν... αν υπάρχει κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ διότι δεν γνωρίζουν εάν θα συνεχίσουν (και με ποιούς όρους) να μετέχουν σ΄ αυτήν – είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βενιζέλος συγκαλεί εκτάκτως την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ το βράδυ...
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: