31.10.12

Κλείστε τις εκκρεμότητες για τα νέα μέτρα, λέει το Eurogroup στην Αθήνα...

Προς παράταση δύο ετών για το Μνημόνιο...
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα ενημερώθηκαν την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένονται στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.
Το Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ...
λάβει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί, σύμφωνα με τον Guardian.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα γίνει νέα συνάντηση στις 8 Νοεμβρίου, εφόσον μέχρι τότε είναι διαθέσιμα τα έγγραφα (σ.σ. προφανώς η έκθεση της τρόικας) τα οποία θα δείχνουν ότι η Αθήνα έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Μετά, θα συναντηθούν ξανά στις 12 Νοεμβρίου ώστε να εγκρίνουν επισήμως την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους 31,5 δισ. ευρώ.

Από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, την Τετάρτη, δεν προέκυψαν αποφάσεις για το ελληνικό θέμα, όπως άλλωστε είχαν νωρίτερα καταστήσει σαφές με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς αναμένεται η έκθεση της τρόικας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκαν και οι διαφωνίες των μελών της τρόικας για τα επόμενα βήματα.

«Ακόμη είμαστε αντιμέτωποι με τρεις διαφορετικές απόψεις για το τι θα πρέπει να γίνει με την Ελλάδα», ανέφεραν κύκλοι των Βρυξελλών, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Οι διαφωνίες αυτές φαίνεται ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην κατάρτιση της οριστικής έκθεσης της τρόικας.

Αναπάντητο παραμένει επίσης το ερώτημα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτή είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας.

Οι ειδικοί της τρόικας συμφωνούν πάντως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα και περισσότερο χρόνο προκειμένου να σταθεί στα πόδια της. Το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο ακόμη.

Κομισιόν: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την Αθήνα

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία μεταξύ των διεθνών πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα της χώρας.

«Συνεχώς μειώνονται τα ανοιχτά θέματα με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Σίμον Ο΄Κόνορ, λίγο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της τηλεδιάσκεψης, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν είναι αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.

Όπως όλα δείχνουν, η χρονική περίοδος επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου θα παραταθεί κατά δύο χρόνια έως το 2016, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις της βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεση.

Προς διετή επιμήκυνση

Ενδεικτικές απ' αυτή την άποψη ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο συντονιστής των υπουργών Οικονομικών (Euro Working Group) Τόμας Βάιζερ, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Ο κ. Βάιζερ αναγνώρισε ότι θα είναι «πολύ, πολύ δύσκολο» για την Ελλάδα να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό (4,5% του ΑΕΠ), δεδομένης της βαθιάς ύφεσης.

«Δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση ακόμα (σ.σ. για να δώσουμε στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο), αλλά ίσως δοθεί μια παράταση ενός ή δύο ετών», δήλωσε.

Ο κ. Βάιζερ είπε ακόμα στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τονίζοντας ότι δεν έγινε συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Σε καμία από τις συζητήσεις ή τις διαπραγματεύσεις δεν αναφέρθηκε η λέξη "κούρεμα". Οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. για το οικονομικό πρόγραμμα) δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί», πρόσθεσε.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: