26.7.21

Όλη η εξουσία των μετεωρολόγων...



Σε περιόδους κλιματικής αλλαγής ένα δελτίο καιρού μπορεί να μετατραπεί σε πανίσχυρο πολιτικό εργαλείο ● Οι «αρνητές» της αλλαγής το γνωρίζουν και επιχειρούν να επιβάλουν... τη δική τους αφήγηση με φόντο έναν μετεωρολογικό χάρτη.

Υποκριτές, τη μεν όψη του ουρανού ξέρετε να διακρίνετε, τα δε σημεία των καιρών δεν μπορείτε να αντιληφθείτε.

(Κατά Ματθαίον 16:3)

Το 1854 πραγματοποιήθηκε στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ίσως η πιο «διασκεδαστική» συνεδρίαση στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού. Όταν ένα μέλος του σώματος υποστήριξε ότι με τη συλλογή δεδομένων από τα μετεωρολογικά φαινόμενα οι επιστήμονες θα μπορέσουν κάποτε να προβλέπουν τον καιρό της επόμενης ημέρας, οι βουλευτές άρχισαν να γελάνε τόσο δυνατά ώστε ο πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση.

Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος πίσω από την «καταγέλαστη» ιδέα των μετεωρολογικών προβλέψεων ήταν ο αντιναύαρχος Ρόμπερτ Φίτζροϊ (ο καπετάνιος που συνόδευσε τον Δαρβίνο στα ταξίδια όπου ανέπτυξε τη θεωρία για την εξέλιξη των ειδών). Ο Φίτζροϊ πίστευε ότι η επιστημονική καταγραφή και ανάλυση καιρικών φαινομένων θα επέτρεπε μεταξύ άλλων να σωθούν χιλιάδες ζωές ναυτικών και επιβατών σε πλοία που βρίσκονταν αντιμέτωπα με ακραία καιρικά φαινόμενα.


 
Τέσσερα χρόνια αργότερα τα γέλια στη Βουλή των Κοινοτήτων κόπηκαν απότομα όταν το βρετανικό πλοίο Royal Charter βυθίστηκε λόγω κακοκαιρίας παίρνοντας στον βυθό περίπου 500 επιβάτες, σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στην ιστορία της χώρας. Θα πίστευε βέβαια κανείς ότι η τραγωδία, σε συνδυασμό με την υπόσχεση των επιστημόνων να προβλέπουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα έκαμπτε τις αντιρρήσεις των Βρετανών βουλευτών. Αντιθέτως ο Φίτζροι παρέμεινε περίγελος αρκετών πολιτικών. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους ιστορικούς, αυτός ήταν ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αυτοκτονήσει, κόβοντας τον λαιμό του με ένα ξυράφι, τo 1865.

Όπως μας διδάσκει όμως και η πορεία του σύγχρονου αντιεμβολιαστικού κινήματος, συχνά πίσω από τον σκοταδισμό και την άρνηση της επιστημονικής προόδου δεν κρύβονται μόνον η άγνοια και ο φόβος αλλά και ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Αρκετοί από τους βουλευτές που σαμποτάριζαν με κάθε ευκαιρία τα σχέδια του Φίτζροϊ και τις νομοθετικές προτάσεις για δημιουργία εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.


 
Ορισμένοι, παραδείγματος χάριν, κατείχαν ή συνεργάζονταν με ιδιωτικές εταιρείες ρυμούλκησης και διάσωσης πλοίων που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Ένας βουλευτής μάλιστα, ο Αουγκούστους Σμιθ, ο οποίος έλεγε ότι πρέπει να αφήσουμε τα καιρικά φαινόμενα στον «Έλληνα θεό Αίολο», εκπροσωπούσε συμφέροντα επιχειρηματιών στις νήσους Σκίλι, που προσέφεραν καταφύγιο σε πλοία αν βρίσκονταν αιφνιδιαστικά αντιμέτωπα με επικίνδυνα φαινόμενα.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτές οι ιστορίες ανήκουν στο μακρινό παρελθόν της βικτοριανής Αγγλίας και κανένας δεν θα τολμούσε να αμφισβητήσει σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα της μετεωρολογίας. Το ίδιο βέβαια πιστεύαμε και για τα εμβόλια, που αναπτύχθηκαν την ίδια περίπου εποχή με τη μετεωρολογία, αλλά κάθε μέρα μάς επιφυλάσσεται και μια πιο πικρή απογοήτευση.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Αρη Χατζηστεφανου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: