1.7.21

Πήρε φωτιά ο Πόλος μας...



Ιστορικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες σε πολλές βόρειες περιοχές του πλανήτη, από τα Βορειοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και την Βρετανική Κολομβία του Καναδά, μέχρι περιοχές της...Σιβηρίας που βρίσκονται εντός του Αρκτικού Κύκλου.

Οι καιρικές εξελίξεις αυτές αποτελούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σαφείς ενδείξεις επιδείνωσης της κλιματική αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με το καλοκαίρι να βρίσκεται ακόμα στην αρχή του.


 
Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και στο Σηάτλ της Ουάσινγκτον, σε πολιτείες δηλαδή που οι υψηλότερες κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 25-26 βαθμούς Κελσίου, κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα σημειωνόταν και νέο ρεκόρ θερμοκρασίας. Το Πόρτλαντ ξεπέρασε τους 42 βαθμούς Κελσίου το περασμένο Σάββατο, τους 44 την Κυριακή και τους 46 τη Δευτέρα, εν μέσω μάλιστα μιας εξαιρετικά παρατεταμένης περιόδου ανομβρίας που πλήττει ολόκληρες τις δυτικές ΗΠΑ.

Η άσφαλτος στους δρόμους φουσκώνει και ραγίζει, ενώ καλώδια ρεύματος λιώνουν από τη ζέστη, αναγκάζοντας υπηρεσίες όπως τα τρόλεϊ της πόλης του Πόρτλαντ να παύσουν τη λειτουργία τους. Στις περιοχές αυτές ο κλιματισμός δεν είναι μία διαδεδομένη πρακτική — έτσι, οι τιμές των ξενοδοχειακών δωματίων με κλιματισμό πήραν σύμφωνα με αναφορές την ανιούσα (από τα 100 στα 400+ δολάρια τη βραδιά), σιγουρεύοντας ότι μόνο όσοι έχουν χρήματα θα μπορέσουν να δροσιστούν, ενώ οι φτωχοί θα συνεχίσουν να βράζουν.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Ανδρέα Κοσιάρη, πατηστε ΕΔΩ... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: