2.7.21

Ντόναλντ Ράμσφελντ: Ένας «αδίστακτος μικρός μπάσταρδος»...


...εγκληματίας πολέμου... 
 
Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ θα πέθαινε σε κάποια φυλακή, καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου. Βασικά, σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα υπήρχε Ντόναλντ Ράμσφελντ. Αλλά...δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, δις υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ένας από τους βασικούς υπεύθυνους των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και των θανάτων εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, πέθανε ήσυχα στο σπίτι του, την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, σε ηλικία 88 ετών.

Πολλά αμερικανικά ΜΜΕ προσφέρουν από χθες θριαμβευτικούς εξωραϊστικούς επικήδειους στη μνήμη του, όμως αν μπορούσε να περιγραφεί ο Ντόναλντ Ράμσφελντ με μία φράση, αυτή μας την προσέφερε πριν πολλά χρόνια ο Ρίτσαρντ Νίξον. Στις διαβόητες ηχογραφήσεις του Οβάλ Γραφείου, ο διαπιστωμένα εγκληματίας πρόεδρος των ΗΠΑ, περιέγραφε με θαυμασμό τον Ράμσφελντ, τότε διευθυντή του Συμβουλίου Κόστους Ζωής, ως έναν «αδίστακτο μικρό μπάσταρδο».


 
Ο θαυμασμός του Νίξον για τον Ράμσφελντ, που θα έπρεπε να είναι αρκετός για να σας δώσει μια εικόνα του ανδρός, προερχόταν από την τότε δράση του, όπου πρωτοστάτησε στην περικοπή προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας για τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας και στην υιοθέτηση φοροελαφρύνσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις στις αρχές τις δεκαετίας του ’70. Πολιτικές που οδήγησαν άμεσα στη εξαθλίωση των φτωχών Αμερικανών και στη γιγάντωση των επιχειρήσεων, τις οποίες ολοκλήρωσε την επόμενη δεκαετία ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν.

Η πρώτη του θητεία ως υπουργός Άμυνας, στην κυβέρνηση Φορντ που διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα Νίξον, δεν ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Σημαντικότερα επιτεύγματά του θεωρούνται η αντιστροφή της τάσης για μείωση του προϋπολογισμού άμυνας των ΗΠΑ και η ενδυνάμωση του αμερικανικού στρατού με νέα οπλικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι Κρουζ, το βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-1 και νέα πολυάριθμα πλοία για το ναυτικό.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Ανδρέα Κοσιάρη,  πατηστε ΕΔΩ.. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: