20.7.21

Το κοινωνικό μέρισμα στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ...


Το «φυσιολογικό καλοκαίρι» που επαγγέλετο η κυβέρνηση αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ανάβει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό με την αξιωματική αντιπολίτευση να την κατηγορεί για επιτελικό μπάχαλο και... απόλυτη ανοργανωσιά. Κάτι που έχει ως συνέπεια ασφαλώς την δημιουργία μίας εικόνας που εκθέτει την χώρα στο εξωτερικό και προκαλεί σοβαρά πλήγματα στον ελληνικό τουρισμό.

Η αιχμή της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εστιάζεται πλέον στην κατάσταση που επικρατεί στους τουριστικούς προορισμούς και πρωτίστως στα νησιά όπου προαναγγέλλονται νέα τοπικά lockdown και οι ασθενείς με κορονοϊό δεν βρίσκουν χώρους και δομές φιλοξενίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για ανεπάρκεια στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το επιτελικό κράτος θέτει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων πολιτών αλλά και των επισκεπτών δείχνοντας απόλυτη αδιαφορία για την λήψη μέτρων θωράκισης και αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό τα ραντάρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν συναγερμό και αναφορικά με τα δημοσιεύματα που επιμένουν πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ειδικότερα, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ενστάσεις που εγείρουν οι θεσμοί για το ασφαλιστικό της επικουρικής ασφάλισης σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό σκέφτονται να καταργήσουν το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», που ψηφίστηκε το 2020 και αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται επί της ουσίας για την θέσπιση της χρηματοδότησης τον Φεβρουάριο της προηγούμενης χρονιάς από την κυβέρνηση της ΝΔ ως «συμπληρωματική χρηματοδότηση κοινωνικού προϋπολογισμού» για την κάλυψη δαπανών πρόνοιας, κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας. Αυτό επί της ουσίας αντικατέστησε την 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζοντας το κοινωνικό μέρισμα είχε ανακοινώσει ότι θα καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αξιώνει από τον κ. Χατζηδάκη να απαντήσει άμεσα κατά πόσο αληθεύει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει το κόστος της επικουρικής ασφάλισης εις βάρος φορολογουμένων, ασφαλισμένων, χαμηλοσυνταξιούχων και κοινωνικά αδύναμων προκειμένου να ωφεληθούν τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμφέροντα. Επί της ουσίας το «κοινωνικό μέρισμα» θα χρηματοδοτεί εφεξής το νέο σύστημα που «τζογάρει» τις εισφορές των ασφαλισμένων. Το κόστος της μετάβασης κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα πληρώσουν οι πιο φτωχοί συνταξιούχοι και επιδοματούχοι που βλέπουν να μειώνεται επιπλέον το εισόδημά τους μέσα στην πανδημία...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: