5.7.20

"Έτοιμοι να ξαναβγάλουμε - αν χρειαστεί- τα κάστανα από τη φωτιά"...



Συνέντευξη Τσιπρα στο «Έθνος της Κυριακής»...
Σφοδρή κριτική σε όλα τα μέτωπα ασκεί στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και τονίζει ότι «είμαστε εδώ (…) έτοιμοι να ξαναβγάλουμε - αν χρειαστεί- τα καστανά από τη φωτιά», σημειώνοντας ότι ...
δεν φοβάται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει χαρακτηριστικά: «ένας χρόνος όλα ανάποδα» και επισημαίνει ότι μόλις εξελέγη η ΝΔ «πέφτει Αρμαγεδδώνας, πριν τον κορονοϊό», με υφεσιακούς ρυθμούς από τον Οκτώβριο του ‘19.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί εξάλλου τον πρωθυπουργό ότι χρεώνει στον κορονοϊό «τη μεγάλη αποτυχία στην οικονομία» και την κυβέρνηση συνολικά ότι «δεν συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται ενώπιον μιας καταστροφής».


«Είναι αδιανόητο να το αντιμετωπίζει με κόλπα του τύπου ‘μπόρα είναι θα περάσει' ή να εκμεταλλεύεται αυτή την πρωτοφανή συνθήκη για να εφαρμόσει ακραίες πολιτικές στα εργασιακά που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες» λέει χαρακτηριστικά και κατηγορεί την κυβέρνηση για μέτρα «καθυστερημένα, είτε ανεπαρκή, είτε εγκληματικά για τον κόσμο της εργασίας».

Διαχρονικό το φλερτ της δεξιάς με τον αυταρχισμό

Ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί έντονη κριτική και στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις αλλά και για την συνεχή άρνηση της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία με τα 20 εκατ. ευρώ που διοχετεύθηκαν σε ΜΜΕ για τις καμπάνιες ενημέρωσης γύρω από τον κορονοϊό.

«Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια καχεκτική δημοκρατία, σε ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης και φίμωσης κάθε διαφορετικής άποψης», λέει. «Είναι διαχρονικό το φλερτ της Δεξιάς με τον αυταρχισμό» και «πάντα η πολιτική της Δεξιάς κατέληγε να είναι η σπίλωση, η συκοφαντία και ο αυταρχισμός», τονίζει επίσης.

Αποδείξαμε το ηθικό μας πλεονέκτημα

Ως προς τα ζητήματα που προέκυψαν τελευταία με τον Δ. Παπαδημούλη και τον Ν. Παππά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η ηθική της Αριστεράς και των ανθρώπων της είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα απέναντι σε ένα παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα…», αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι «αυτή η ηθική στάση κρίνεται καθημερινά, δεν είναι ένα εισιτήριο διαρκείας».

Είπε ότι «με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τις επιθέσεις των αντιπάλων μας, αποδείξαμε αυτό το πλεονέκτημα», «λειτουργήσαμε ως συλλογικότητα που στηρίζεται στην αξία της κριτικής και της αυτοκριτικής, που εντοπίζει με θάρρος και ειλικρίνεια τα λάθη όχι για να τα κουκουλώσει αλλά για να μη τα επαναλάβει».

Αντίθετα, είπε, πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέλαβαν ποτέ καμία πολιτική ευθύνη: «Ούτε για τη χρεοκοπία της χώρας, ούτε για το πάρτι στο χώρο της υγείας, ούτε για τίποτα», «βάφτισαν τη Νοβάρτις σκευωρία και μετέτρεπαν τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών του Τσοχατζόπουλου, σε αριθμούς κινητών τηλεφώνων».

Επιπλέον, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κυβέρνηση από στήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων που «σκορπούν τα λεφτά τους σε ΜΜΕ για να αποκτήσουν ασυλία σε ανοιχτές υποθέσεις με τη δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε «καρφί» και κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. λέγοντας ότι θα ήταν προτιμότερο «να προβληματίζεται βαθύτερα για το τι σημαίνει μια προοδευτική στρατηγική στην Ελλάδα του 2020» και «να απαγκιστρωθεί επιτέλους από μια ρητορική που αθωώνει τη Δεξιά στα μείζονα για να την ψέξει στα ελάσσονα».

Ως προς τα εσωκομματικά ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα προχωρήσει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «σε ένα κόμμα μαζικό και λαϊκό που θα αποτελεί την καρδιά της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης του τόπου», που θα ανανεωθεί και θα αναδείξει άξια στελέχη και που σύντομα θα είναι έτοιμο να κυβερνήσει. «Αυτό είναι για μενα το νέο μεγάλο ιστορικό στοίχημα», υπογραμμίζει.

«Δεν έχω μάθει να λειτουργώ ως χωροφύλακας ή παιδονόμος. Τα στελέχη μας, είναι δημόσια πρόσωπα. Κρίνονται διαρκώς», τονίζει μεταξύ άλλων.

Χρειάζεται επιστροφή σε ενεργητική εξωτερική πολιτική

Τέλος, αναφορικά με τα εθνικά θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση για «κενό στρατηγικής απέναντι σε μία Τουρκία που υποστηρίζεται ολοένα και περισσότερο από τις ΗΠΑ και σε μία ΕΕ που βυθίζεται στην εσωστρέφεια και αποδυναμώνεται στη Μεσόγειο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει εξάλλου ότι «πρέπει να επιστρέψουμε σε μία ενεργητική πολυδιάστατη και διεκδικητική εξωτερική πολιτική, που αναδεικνύει το ρόλο μας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας».

Ειδικότερα, «να προχωρήσουμε άμεσα, τώρα που έκλεισε η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο, με προοπτική επέκτασης και νότια της Κρήτης αν αποτύχουν οι συνομιλίες με την Αίγυπτο. Και να παλέψουμε για συμφωνία και με την Αίγυπτο, γνωρίζοντας όμως ότι η Κρήτη δεν είναι Οθωνοί...».

Ακόμα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να απαιτήσει αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, με απειλή κυρώσεων στο τραπέζι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η καγκελάριος Μέρκελ αυτά δεν πρόκειται μόνη της να τα βάλει επί τάπητος, εάν δεν την πιέσει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία».

Σχόλια Πέτσα

«Πριν βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ο κ. Τσίπρας, ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο “μαγαζί”, όπως έλεγε ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων ανατριχιαστικών για τη Δημοκρατία μας πληροφορούνται οι Έλληνες», σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς;» διερωτάται ο Στ.Πέτσας και καταλήγει: «Αντί να λέει λόγια του αέρα, περιμένουμε σήμερα τις απαντήσεις του».



Δεν υπάρχουν σχόλια: