31.7.20

Κύπρος: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας...


... και πρόστιμο 300 ευρώ...
Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς χώρους, με ποινή 300 ευρώ σε περίπτωση που δεν τηρείται και εντατικοποίηση ελέγχων σε εκατοντάδες σημεία ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Σε...
σχετική ενημέρωση ο υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά και τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε ότι μετά από την σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας με τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφασίστηκε ότι από σήμερα τα μεσάνυχτα:

Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, σούπερ μάρκετ, νοσηλευτήρια, εκκλησίες, κοκ) με ποινή 300 ευρώ.

Αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1.000, με έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές), αφού έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κύπριους με ταξιδιωτικό ιστορικό.

Συστήνεται στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας η αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό.

Επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).

Εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της Κατηγορίας Γ, ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα καταστήματα από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή.

Επιπρόσθετα, συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην Λεμεσό και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, στην προσπάθεια περιορισμού των εστιών και διάσπασης των αλυσίδων μετάδοσης που εντοπίστηκαν, αποφασίστηκαν και τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα και τα ακόλουθα μέτρα:

Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.

Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα καταστήματα εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.

Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

Όλα τα παραπάνω μέτρα όσον αφορά στην Λεμεσό θα έχουν ισχύ τρεις εβδομάδες.

Ο υπουργός επανέλαβε την ανάγκη επιμέλειας σε θέματα ατομικής προστασίας, προσοχή στις μετακινήσεις και περισσότερη υποψία ως προς την ασθένεια. Σαφώς και άμεση επικοινωνία με τον Προσωπικό μας Ιατρό εάν εκδηλώνουμε συμπτώματα.

«Στηρίζομαι στην υπευθυνότητα του κάθε πολίτη. Απευθύνομαι στον καθένα από εσάς προσωπικά και ζητώ τη συνεργασία και τη βοήθειά σας για ακόμα μια φορά, με τη βεβαιότητα ότι όλοι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή και συνέπεια και στο τέλος θα πετύχουμε όλοι μαζί να βγούμε και πάλι νικητές. Ας μην γκρεμίσουμε όσα καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε αποδείξει ότι μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: