30.7.20

Τσιόδρα, εσύ κάνεις κουμάντο τώρα...


Μητσοτάκης για κορονοϊό: Πείτε μας να πάρουμε νέα μέτρα, εάν το κρίνετε αναγκαίο...
«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε το μεσημέρι με την βασική ομάδα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με...
πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην τηλεδιάσκεψη έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. Δεν μάθαμε όμως κάτι και για πύκνωση των δρομολογίων, παρότι τελευταία οι εικόνες από το μετρό δείχνουν αυξημένο συνωστισμό.

Στη σύσκεψη πάντως διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, αλλά τονίστηκε η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Πάντως οι τακτικότερες  τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, που όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο, προδίδουν μάλλον προβληματισμό.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ανησυχία λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφεται κυρίως στην Αττική, αλλά και για διασπορά του ιού ανά την επικράτεια κάτι που αποτυπώνεται στις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, καθημερινά καταγράφονται εισαγόμενα κρούσματα, μετά το άνοιγμα του τουρισμού.

«Η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες. Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που οφείλεται σε απαράδεκτα φαινόμενα συναθροίσεων, συνωστισμού και χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης. Μπροστά σε όλα αυτά, η κυβέρνηση εντατικοποίησε τους ελέγχους», είπε σχετικά ο Στ. Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναλυτικά, ανέφερε ότι «χθες έγιναν -από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή- 1.178 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «αυτό το καλοκαίρι είναι αλλιώς. Λέμε όχι στον συνωστισμό. Δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι αν αποφεύγουμε αυτήν την περίοδο τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κρατάμε αποστάσεις, αλλά αγαπάμε το ίδιο φίλους και γνωστούς, που συναντάμε μετά από καιρό. Τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών». «Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμη τον πόλεμο. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», ήταν το μήνυμά του.

Στο μεταξύ, αύριο, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις 10:00, θα συνεδριάσει, υπό τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: