30.7.20

Προς συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις αρχές φθινοπώρου...

 Με έντονους ρυθμούς και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συνεχίζεται στο παρασκήνιο η δημιουργία των συνθηκών για την οριστικοποίηση του «μορατόριουμ» Ελλάδας και Τουρκίας, υπό την διαμεσολάβηση του Βερολίνου.

Εφόσον δεν υπάρξει...
κάποιο απρόοπτο, για τις αρχές φθινοπώρου ετοιμάζεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ώστε να σηματοδοτηθεί το τέλος της κρίσης στις σχέσεις των δυο χωρών, κρίση που εκδηλώθηκε με την έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και την απειλή εξόδου του «Orus Reis» από το λιμάνι της Αττάλειας.

Το γεγονός ότι φέτος, λόγω κορονοϊού, δεν πραγματοποιείται δια ζώσης η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη -θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης- δυσκολεύει τις αφορμές και μειώνει τις ευκαιρίες για την κατ΄ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών, ωστόσο από τη στιγμή που υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός θα βρεθεί τρόπος ώστε το τετ α τετ να γίνει. Σύμφωνα, επίσης, με τις πληροφορίες, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή δεν είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Αυγούστου, στο Βερολίνο.

Κομβικό στοιχείο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να είναι η επανέναρξη του διαλόγου των δυο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενός διαλόγου που έχει διακοπεί από το 2016. Το ερώτημα είναι τι επιπλέον θέματα θα θέσει στο τραπέζι η Άγκυρα, ενώ στο παρασκήνιο ο τριμερής διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας θα συνεχίζεται, μακριά βεβαίως από τα φώτα της δημοσιότητας.


Εντός του φθινοπώρου και το αργότερο έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, με «θετική ατζέντα». Το Βερολίνο απορρίπτει τις κυρώσεις-για αυτό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει να τις ζητήσει, έστω και ως μέσο πίεσης, παράλληλα με τον διάλογο- ενώ η θετική ατζέντα αναμένεται να περιλαμβάνει την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης των Βρυξελλών με την Άγκυρα, τη συζήτηση της χορήγησης βίζας για τους τούρκους πολίτες και την τροποποίηση της προσφυγικής συμφωνίας, μεταξύ άλλων και με την αύξηση της χρηματοδότησης της γειτονικής μας χώρας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Άγκυρα αυξάνει την πίεση στην Κύπρο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, χωρίς προϋπόθεση για αυτό να είναι η επίλυση του Κυπριακού. Το γεγονός περιπλέκει τα πράγματα, καθώς η Λευκωσία επιδιώκει κυρώσεις από τις Βρυξέλλες, με το Βερολίνο να λέει «νάιν» και την Άκυρα να περιμένει πιέσεις από την ΕΕ να ξεκινήσει και εκεί παρασκηνιακός διάλογος. Οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, πάντως, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, που θα διεξαχθούν το προσεχές φθινόπωρο. Κάποιοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση καραδοκεί η διχοτόμηση.

Απρόβλεπτος παράγοντας, βεβαίως, ως προς την επιτυχία του παρασκηνιακού διαλόγου Βερολίνου-Άγκυρας και Αθήνας, εξακολουθεί να παραμένει ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο όλοι εκτιμούν ότι αν ο Σουλτάνος είχε διάθεση να «τα σπάσει» δεν θα αποκλιμάκωνε την κρίση με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Βασίλης Σκουρής (ieidiseis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: