30.7.20

Ψηφίζεται ο νόμος που μετατρέπει τον ασθενή σε πελάτη...

«Ανταγωνισμός» ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, εκμετάλλευση των προβλημάτων του δεύτερου, και στο βάθος η πλήρης μετατροπή του ασθενή σε...
πελάτη, που θα βρίσκεται στο έλεος των ισολογισμών και της εξοικονόμησης πόρων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Από τα σημαντικότερα σημεία που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας – Ιδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», αφορά τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.).

Η εταιρεία δημιουργείται «για τη διενέργεια αξιολόγησης όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας της χώρας». Αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός πως τα ίδια τα κριτήρια αυτά δεν γνωστοποιούνται στο νομοσχέδιο, και παραπέμπονται στο εγγύς μέλλον.

Κατά το νομοσχέδιο, η ΟΔΙΠΥ θα προχωρήσει στην καταγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ιδιωτικού και δημόσιου συστήματος υγείας, στην ανάπτυξη διαδικασιών και προτύπων ποιότητας, στη διαμόρφωση διεθνώς αποδεκτών δεικτών αξιολόγησης, στην αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στην υποβολή προτάσεων στο αρμόδιο όργανο του υπουργείου Υγείας για παροχή ανταμοιβών και επιβολή κυρώσεων. Ακόμα, προβλέπεται η εκπαίδευση και κατάρτιση των Παρόχων Υπηρεσιών Υγείας, στην διερεύνηση των αναγκών υγείας, στον εντοπισμό των ελλείψεων, και στη διατύπωση προτάσεων για την κάλυψή τους, περιλαμβάνοντας φυσικά «λύσεις» όπως η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, προβλέπεται η σύσταση μητρώου πιστοποιημένων Παρόχων Υπηρεσιών Υγείας.

Όπως περιγράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, το νομοσχέδιο προβλέπει αξιολόγηση σε δύο στάδια, με το πρώτο να ανατίθεται από την ΟΔΙΠΥ σε «γραφεία ποιότητας ή άλλα τμήματα και υπαλλήλους», το οποίο συνίσταται σε αυτοαξιολόγηση που καταγράφει τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες και τις αποκλίσεις ως προς τους δείκτες του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης. Το δεύτερο στάδιο, περιλαμβάνει διενέργεια αξιολόγησης από «ανεξάρτητη ομάδα» της ΟΔΙΠΥ, αποτελούμενη από πραγματογνώμονες, η οποία θα συντονίζεται από εμπειρογνώμονα μόνιμο υπάλληλο της ανώνυμης εταιρείας, ο οποίος θα είναι επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αξιολογήσεις θα γίνονται με εφόδους στα νοσοκομεία, με πρόσβαση σε έγγραφα και φακέλους, ενώ θα συντάσσεται έκθεση που θα υποβάλλεται στο υπουργείο Υγείας. Έπειτα, όσα νοσοκομεία έχουν αξιολογηθεί θετικά θα μνημονεύονται και θα ανταμοίβονται, ενώ όσα έχουν αρνητική αξιολόγηση θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις, με ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείνουν ή να «αλλάζουν χαρακτήρα», με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους...

Πηγή:thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: