31.7.20

Η Γερουσία εγκρίνει την παραπομπή σε δίκη του Σαλβίνι

Η Γερουσία εγκρίνει την παραπομπή σε δίκη του Σαλβίνι
Το «πράσινο φως» έδωσε η Γερουσία για την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών και γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι για την υπόθεση «Open Arms». Η Γερουσία αποφάσισε με...
149 ψήφους υπέρ (141 ψήφοι κατά και μία απουσία) την παραπομπή του Σαλβίνι σε απολογία ενώπιον του δικαστηρίου.

Η υπόθεση αφορά στην άρνηση του Σαλβίνι να επιτρέψει σε πλοίο ΜΚΟ να αγκυροβολήσει σε λιμάνι της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών το περασμένο καλοκαίρι. Στο πλοίο επέβαιναν 98 διασωθέντες μετανάστες και 19 μέλη του πληρώματος, οι οποίοι βρίσκονταν στη θάλασσα για 19 μέρες τον Αύγουστο του 2019. Πολλοί από αυτούς είχαν πέσει στη θάλασσα σε προσπάθειά τους να φτάσουν στην ακτή.

Σε ομιλία του στην Γερουσία, ο Ματέο Ρέντσι, ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος, δήλωσε πως αυτό που ενδιαφέρει την απόφαση είναι εάν ο Σαλβίνι λειτούργησε υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, ανακοινώνοντας την απόφαση του κόμματός του να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του σε δίκη.

Από τη μεριά του ο Σαλβίνι επικαλέστηκε το άρθρο 52 του Συντάγματος, κατά το οποίο «η υπεράσπιση της Πατρίδος είναι ιερό καθήκον του πολίτη», ενώ δήλωσε πως θα προχωρήσει στη δίκη με το κεφάλι ψηλά, έχοντας κάνει το καθήκον του με αποφασιστικότητα και κοινή λογική.

Η οριστική απόφαση βρίσκεται τώρα στα χέρια της ιταλικής δικαιοσύνης για το αν θα πρέπει ο αρχηγός της Λέγκα να δικαστεί για τη στέρηση της ατομικής ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: