14.6.19

Tα ερωτήματα που «καίνε» τον ΣΥΡΙΖΑ...

...και η αυτοδυναμία της ΝΔ...

Μετά τη “σφαλιάρα” των ευρωεκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν με περισσότερη στωικότητα τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Γνωρίζουν πως χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει το κλίμα των εθνικών εκλογών να περάσει στο “DNA” των πολιτών, ωστόσο παρακολουθούν με προσοχή τις νέες μετρήσεις, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει και στις...
δικές τους προκειμένου να έχουν μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην Κουμουνδούρου δεν έχουν δει κάποια μετατόπιση του κοινού του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του “ρεύματος” δεύτερης συνεχόμενης νίκης που έχει φέρει στο πολιτικό σκηνικό η ΝΔ.

Η πρώτη δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ δίνει την διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, (33,5%-25,5%) η οποία ανεβαίνει στις 8,5 μονάδες με αναγωγή (34,5%-26%).

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό STAR, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,3% έναντι 23,7% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φτάνει στο 7,6%.

Το σημαντικό από τις δύο μετρήσεις είναι πως η γαλάζια παράταξη δείχνει να κερδίζει την αυτοδυναμία είτε η Βουλή είναι εξακομματική είτε είναι επτακομματική. Όλη η συζήτηση, άλλωστε για το αποτελέσμα της 7ης Ιουλίου δείχνει να έχει μετατοπιστεί σε αυτό το ερώτημα. Θα καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να περάσει τους 151 βουλευτές ώστε να μη χρειαστεί να μπει στη διαδικασία να ψάχνει συμμάχους; Μπορεί στην Κουμουνδούρου, με πρώτο τον πρωθυπουργό, να τονίζουν πως “το παιχνίδι είναι ανοιχτό”, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως ο ρεαλιστικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ και το καλό σενάριο θα ήταν να μειώσει αισθητά τη διαφορά χωρίς η ΝΔ να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις της.

Το γεγονός πως τα ποσοστά των δυο “μεγάλων” αναμένεται να ανέβουν στις εθνικές κάλπες, εξαιτίας της πόλωσης που θα επιχειρήσουν, αυξάνει πολύ τις πιθανότητες της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό πως ο παράγοντας από τον οποίο όλα θα εξαρτηθούν είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Όσο μεγαλύτερο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι ένας ισχυρός πρωθυπουργός.

Στις 26 Μαΐου συνολικά 34 κόμματα κάτω από το όριο του 3% έφτασαν στο 21,01%. Αυτό σημαίνει πως η ΝΔ με το 33,12% θα μπορούσε να έχει φτάσει τους 155 βουλευτές. Ασφαλώς οι εθνικές εκλογές είναι μια ξεχωριστή διαδικασία στην οποία τα εκτός Βουλής κόμματα αναμένεται να έχουν πιο μειωμένα ποσοστά με δεδομένο πως θα είναι και αρκετά λιγότερα. Ήδη, άλλωστε έχουν ανακοινωθεί και οι πρώτες αποχωρήσεις… Είναι χαρακτηριστικό πως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 οι σχηματισμοί που βρέθηκαν εκτός Βουλής συγκέντρωναν μόλις το 6,4% με την αυτοδυναμία που δεν κατάφερε να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάζει το 38%.

Στην Κουμουνδούρου έχουν πάρει ήδη χαρτί και μολύβι για να σχεδιάσουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να μειώσουν την αποχή και να πλησιάσουν τους ψηφοφόρους που αρνήθηκαν να ψηφίσουν τη ΝΔ και προτίμησαν να παραμείνουν σπίτι τους. Το συγκεκριμένο κοινό μαζί με όσους επέλεξαν μικρότερα κόμματα αποτελούν το “δυναμικό κομμάτι” το οποίο ελπίζουν να προσεγγίσουν για να προκαλέσουν μια μεγάλη ανατροπή.

Η συντριπτική παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ προκαλεί ένα αίσθημα δυσφορίας στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Σε αυτή τη μάχη δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τις δημοσκοπήσεις ούτε να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα “εμείς κερδίζουμε στις κάλπες”. Από τις δυο πρώτες τηλεοπτικές εμφανίσεις του πρωθυπουργού γίνεται σαφές πως η καμπάνια διεξάγεται με διαφορετικούς όρους και αποκλειστικά σε προγραμματικό επίπεδο. Τα στελέχη της πλειοψηφίας αρνούνται πεισματικά να μιλήσουν από τώρα για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ευελπιστούν να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εθνικές κάλπες.

Στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείεται να κρύβουν κάποιον “άσο στο μανίκι τους”. Η παρουσία του πρωθυπουργού στο ΣΕΠΕ, έδειξε πως το βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ για την εργασία παραμένει, παρά το γεγονός πως αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα συνθήματα του κόμματος θα πρέπει να εμπλουτιστούν το επόμενο διάστημα.

Τα ερωτήματα για την άσκηση πολιτικής στην πορεία προς τις κάλπες παραμένουν αμείλικτα και ζητούν άμεση απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του: 

-Με ποιόν τρόπο θα καταφέρουν να προσεγγίσουν τη μεσαία τάξη που έκρινε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

-Πώς θα επικοινωνήσουν το πρόγραμμα των πέντε πυλώνων ώστε να μειώσουν την αποχή; 

-Έδωσε η προοδευτική συμμαχία τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε ο Άλεξης Τσίπρας να επιμένει τόσο πολύ σε αυτήν;

-Ποια θα είναι η ρητορική τους απέναντι στις επιθέσεις του ΚΙΝΑΛ με δεδομένο πως θέλουν να γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ;...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: