30.6.19

Δεν τραγούδησε ακόμα η χοντρή κυρία...


Το πάθημα της Συρίας δεν έγινε μάθημα στον Τραμπ...

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ως συνήθως, άφησε τη γλώσσα του να πάει περίπατο χθες στην Οσάκα της Ιαπωνίας, πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και...
μετά, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε.

Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι είπε κουβέντες, που δεν στέκουν, καθώς το σύστημα Patriot δεν το πήρε ο κ. Ερντογάν από την κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα επειδή η Τουρκία απαιτούσε από την Αμερική να μοιραστεί την τεχνολογία του. Ούτε ο κ. Ομπάμα μπορούσε να το πράξει, ούτε ο κ. Τραμπ θα το έκανε όταν πρόσφερε το Patriot στον Ερντογάν, τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι Αμερικανοί είπαν ΝΑΙ στην πώληση και ΟΧΙ στο αίτημα για να μοιραστούν την τεχνολογία του Patriot με τους Τούρκους.

Είπε και κουβέντες για τις οποίες θα μετανιώσει ο κ. Τραμπ, όπως συνέβη πριν τα Χριστούγεννα, όταν τον κορόιδεψε ο Ερντογάν και αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Ο αριθμός της αμερικανικής δύναμης αυξήθηκε διότι ο ίδιος ο κ. Τραμπ αποφάσισε ότι έπρεπε να προστατευθούν οι σύμμαχοί του, που του χάρισαν τον θρίαμβο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι Κούρδοι της Συρίας.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Όταν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον θα αλλάξει τις αποφάσεις του. Αποφάσεις βεβαίως που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Διότι ο κ. Τραμπ δεν είπε ακόμα ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική δύναμη όταν παραλάβει τους ρωσικούς S-400. Ούτε δήλωσε ότι θα δοθούν τα μαχητικά F-35. Αντίθετα είπε ότι «τα αεροπλάνα (εννοεί τα F-35) δεν είναι συμβατά από τη σκοπιά μας. Όχι από την άποψη της συμβατότητας, αλλά από τη δική μας άποψη, της εθνικής ασφάλειας».

Άρα είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να μην δοθούν τα F-35 στην Τουρκία όταν έχει ήδη εγκαταστήσει τους S-400. Δεν χρειάζεται να διαβάζει κανείς πίσω από τις γραμμές. Απλά πρέπει κανείς να διαβάζει τις δηλώσεις του, και να τις καταλαβαίνει.

Στην Αμερική, όπου ξέρουν πως λειτουργεί το σύστημα, παρέμειναν στη δήλωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ερντογάν. Σε αυτήν έδωσαν σημασία διότι είναι επίσημη και δημόσια. Τονίζονται τα εξής:

“Ο Πρόεδρος (Τραμπ) εξέφρασε την ανησυχία του (στον Πρόεδρο Ερντογάν) για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ”.

Αυτά είναι τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αμερική. Να μην εγκατασταθούν οι S-400 και να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή του ΝΑΤΟ. Διότι όταν η Τουρκία διατηρεί στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία, αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα για το ΝΑΤΟ.

Η ιστοσελίδα μας δημοσιεύει με ακρίβεια τα γεγονότα και τις δηλώσεις των αξιωματούχων που ασχολούνται με την Τουρκία και το πρόβλημα που δημιούργησε με την αγορά ενός συστήματος που αποτελεί απειλή, όχι μόνο για τα F-35, αλλά όλα τα δυτικά οπλικά συστήματα. Ο νέος υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, που μόλις διόρισε ο κ. Τραμπ, τα είπε απλά για να τα καταλαβαίνει και ο μπουνταλάς πρόεδρος της Αμερικής: «Ή τους S-400 ή τα F-35. Όχι και τα δύο μαζί.

Ότι και να λέει ο κ. Τραμπ δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή τη γραμμή και θα το δούμε στη συνέχεια. Επίσης ας μην στοιχηματίσουμε ότι θα ενεργοποιηθεί το ρωσικό σύστημα. Όταν σου κάνει τέτοιες πάσες, σε βαθμό ανοησίας, ο Πρόεδρος της Αμερικής, δεν μπορείς κ. Ερντογάν να τον ρεζιλέψεις εντελώς. Κάτι μεγάλο πρέπει να του προσφέρεις…

Ναι, ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία στο θέμα των κυρώσεων. Π.χ. έχει τη δυνατότητα να τις αναβάλει όταν ανακοινωθούν. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Όπως είπε και ο ίδιος, περιγράφοντας την κατάσταση με την Τουρκία, είμαστε ενώπιον χάους. Και αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση, όπως είπε ο ίδιος, είναι περίπλοκη.

Γιατί το είπε αυτό;

Διότι η δική του κυβέρνηση, σε συνεργασία με βουλευτές και γερουσιαστές, ψήφισαν δεσμευτικά νομοσχέδια, τα οποία δεν γίνεται να ακυρωθούν. Οι υπουργοί του είναι αυτοί που ζήτησαν να ψηφιστούν τα νομοσχέδια και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Δεν ξύπνησαν μία μέρα οι Αμερικανοί νομοθέτες και αποφάσισαν να τιμωρήσουν την Τουρκία. Ήταν σχέδιο της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα λόγια, όπως γνωρίζουμε, τα παίρνει ο αέρας. Ειδικά όταν προέρχονται από τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι αποφάσεις, όμως, υλοποιούνται. Οι πάντες στην Ουάσιγκτον συζητούν το παράδειγμα της Συρίας. Διέγραψε τις συμβουλές των συνεργατών του και πίστεψε τον Ερντογάν. Ανακοίνωσε πριν από τα Χριστούγεννα την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών. Μέχρι την Πρωτοχρονιά, ξέχασε την ανακοίνωση. Οι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι θα συμβεί το ίδιο και με το παραλήρημά του για τον Ερντογάν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Ο βουλευτής Σιτσιλίνε και άλλοι συνάδελφοί του θα συμπεριλάβουν την επόμενη εβδομάδα, στον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, πρόνοιες για κυρώσεις στην Τουρκία όταν παραλάβει τους S-400 και ακύρωσης της συμμετοχής της κατοχικής δύναμης στο Πρόγραμμα κατασκευής των F-35. Πάλι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του κ. Τραμπ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Στην Αθήνα έχει σχηματιστεί ένα φιλοτουρκικό «λόμπι», τα μέλη του οποίου βρίσκονται κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Βρίζουν καθημερινά τους ακτιβιστές της Ομογένειας, οι οποίοι εργάζονται νύχτα και μέρα για να τιμωρηθεί η Τουρκία. Αυτοί οι τύποι χάρηκαν χθες με τις ανόητες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου. Στο τέλος θα τους μείνει η …χαρά. Αλλά ας το προσέξει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Διότι ο βασικός τους στόχος είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην Αθήνα και τον ευχαρίστησε για τους αγώνες του υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου…

Μιχάλης Ιγνατίου

hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: