30.6.19

Η παρασκηνιακή συμφωνία για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ...


Σε συμβιβαστική πρόταση για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. φέρονται πως συμφώνησαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας στο...
περιθώριο της συνόδου G20 στην Ιαπωνία.

Όπως μεταδίδει το Politico ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ενημέρωσε σχετικά σήμερα ευρωβουλευτές για την πρόταση που θα τεθεί απόψε στο τραπέζι των 27 στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση αυτή προβλέπει να τοποθετηθεί ένας απ’ τους Φιλελεύθερους στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να δοθεί η προεδρία του Κοινοβουλίου αλλά και η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στους Συντηρητικούς, σύμφωνα με διάφορους αξιωματούχους.

Όσο για την προεδρία της Κομισιόν η πρόταση προβλέπει την τοποθέτηση του Φρανς Τίμερμανς απ’ τους Ευρωσοσιαλιστές.

Αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών, που επικαλείται το Politico, ανέφερε ότι η πρόταση αυτή ήταν ένας τρόπος «για να ξεκινήσουν απόψε οι συνομιλίες».

Μια άλλη πηγή ανέφερε πως ο Τουσκ «δεν ήταν σίγουρος πως μια τέτοια πρόταση θα περάσει» και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια «επανάσταση» στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως αυτή η πρόταση προέκυψε μετά το δείπνο που παρέθεσε η Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, το οποίο ακολούθησε η αλλαγή στάσης του ΕΛΚ.

Η πρόταση αυτή βέβαια είναι δύσκολο να ικανοποιήσει το ΕΛΚ, όμως αξιωματούχοι και διπλωμάτες σχολίαζαν ότι το ΕΛΚ δεν επιμένει πια στο να έχει την προεδρία της Κομισιόν και ότι είναι πρόθυμο να δεχθεί μια πενταετή προεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με ένα αξιωματούχο η ομάδα του ΕΛΚ «είναι ανοιχτή σε συμβιβασμό».

Απ’ την άλλη μεριά ο Τίμερμανς είναι πιθανό να συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις στο Συμβούλιο από κάποιες χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Αν η υποψηφιότητα του Τίμερμανς δεν συγκεντρώσει απόψε την πλειοψηφία, διπλωμάτες και αξιωματούχοι παρατηρούσαν πως υπάρχουν κι άλλες επιλογές, όπως η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο Μισέλ Μπαρνιέ και άλλοι.

Επίσης, υπάρχει η ιδέα οι τρεις βασικοί υποψήφιοι – Βέμπερ, Τίμερμανς και Βεστάγκερ- να γίνουν αντιπρόεδροι της Κομισιόν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: